Pionirski projekt HRT-a - ANIMA 'Hotel Europa'!

Danas 23. studenog kreće novi projekt HRT-a pod nazivom ANIMA „Hotel Europa“. Riječ je o prvom pokaznom modelu, pionirskom projektu  Informativnog medijskog servisa kakav još nije radila ni jedna medijska kuća u Hrvatskoj.  Projekt predstavlja multimedijalni iskorak HRT-a i trebao bi pokazati buduće multimedijalno usmjerenje HRT-a.
 
Ivana Dragičević, vanjskopolitička novinarka HRT-a i Dinko Cepak, grafički dizajner s HRT-a, danas 23. studenog kreću na putovanje prema Lampedusi. 2000 kilometara dug put proći će automobilom, zatim se ukrcati na trajekt u Agrigentu te nakon 9 sati plovidbe stići na najveći od Pelagijskih otoka. Vratit će se istim putem, natrag do hrvatske granice, u naše dvorište i ispričati priču o ilegalnim emigrantima koji su na svom putu zastali ili ostali u Hrvatskoj.

Naime, u projektu ANIMA Hotel Europa tragat će za pričama ilegalnih imigranata koji u Europi traže bolji život, ispitujući pritom i kakav je odnos Hrvata prema njima.

Ideja se rodila nakon posljednje tragedije na Lampedusi, prvoj  točki Europske Unije na koju pokušavaju doći tisuće ilegalnih imigranata s Bliskog istoka i iz Afrike. Od 1. srpnja i Hrvatska je ulaskom u EU postala tzv. "granična zemlja" Europske Unije, što je otvorilo niz pitanja s kojima ćemo se morati suočiti, poput nadzora granice, ilegalne imigracije te trgovine ljudima, objasnila je Ivana Dragičević, koja je s Dinkom Cepakom autorica projekta. Ivana će odrađivati novinarski, a Dinko kompletan tehnički dio posla. Također, Dinko je autor vizualnog identiteta cijelog projekta.

Cijeli će se proces rada na novinarskoj priči pratiti na dnevnoj bazi putem weba i društvenih mreža. Ovakav model omogućuje autorima svakodnevno izvještavanje putem različitih novinarskih formi na različitim platformama, a onima koji projekt prate pristup najnovijim informacijama, materijalima i snimkama vezanim uz novinarsku priču.
 
Na kraju „procesa“, novinarska priča dovest će i do televizijskog dokumentarca, a nakon njegova emitiranja cijeli će se put vratiti natrag na web i društvene mreže, na kojima će ostati integralne snimke, tekstovi i drugi materijali.

Ivana Dragičević i Dinko Cepak, dakle,  danas 23. studenog kreću prema Lampedusi, a može ih se pratiti na web stranici http://anima.hrt.hr/, na Facebook stranici Novih medija i Twitteru @novimedijiHRT.

Videozapise ćete moći pratiti na YouTubeu - službenom kanalu Hrvatske radiotelevizije.