Proglašeni najljepši školski vrtovi

U studiju Bajsić na Hrvatskoj radioteleviziji održana je svečanost proglašenja najljepših školskih vrtova za 2013. godinu. 

Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije dodijelio je glavni ravnatelj HRT-a, Goran Radman, najljepšem školskom vrtu kontinentalne Hrvatske koji je osvojila osnovna škola Antun i Stjepan Radić iz Gunje, za svoj tradicionalni, slavonski vrt.

Pobjedničku diplomu za najljepši školski vrt primorske Hrvatske dodijelio je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić osnovnoj školi Šime Budinića iz Zadra. Povjerenstvo je također odlučilo da se specijalne nagrade prema kategorijama dodijele za najljepši dječji vrtić dodijele Dječjem vrtiću Zvirek iz Stubičkih toplica, dok je nagrada za kontinuitet otišla u osnovnu školu Antuna Bauera iz Vukovara. Posebnu nagradu ove je godine dobio GRAD KAŠTELA, jer godinama u svih svojih sedam kaštela – od Kaštel Lukšića do Kaštel Starog i Kaštel Novog... u vrtićima, đačkim domovima i školama osnovnim i srednjim, izuzetno lijepo njeguje školske vrtove, cvjetnjake, maslinike, cjelokupni okoliš u kojem djeca odrastaju. U stvari, botanički školski vrt osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću uzor je i poticaj nicanju novih školskih vrtova uz Jadran i diljem kontinentale Hrvatske.

Najuspješnije mlade vrtlare i njihove učitelje svojim su nastupom zabavili Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda, pjevačica i dugogodišnja urednica HRT-a Jelena Balent, dječji vrtić Zvirek iz Stubičkih toplica je izveo zagorski ples Šroteš, a učenici osnovne škole Antun i Stjepan Radić iz Gunje pjesmu Slavonac sam time se ponosim.

Projekt Najljepši školski vrtovi započeo je 1995. godine na poticaj Obrazovnog programa Hrvatskog radija, ekološke emisije Slušaj kako zemlja diše i njezine urednice, novinarke Lidije Komes. Projekt već 19 godina zajednički vode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te Ministarstvo poljoprivrede. Tako se već dugi niz godina u uređenju i ljepoti svojih vrtova natječu učenici osnovnih i srednjih škola cijele Hrvatske, a neki su vrtovi i službeno u međuvremenu postali turistička odredišta koje posjećuju na tisuće domaćih i stranih turista.

Inicijatorica projekta, urednica i novinarka Hrvatskoga radija Lidija Komes objasnila je kako je ideja niknula iz ljubavi prema djeci i uvjerenja da najmlađi mogu ispraviti greške nas odraslih te više voljeti i poštovati prirodu. Vodi nas ideja da dijete, kad jednom posadi i njeguje biljku, tu biljku neće uništiti, te će nove generacije djece u očuvanju prirode u Hrvatskoj i našeg planeta biti bolje od svojih roditelja, dodala je Lidija Komes. Projekt Najljepši školski vrtovi prepoznat je i u Europi. 2005. godine nagradila ga je Europska federacija turističkih novinara za jedinstven ekološko-edukativan pristup mladima.

Stručni tim projekta posebno je ponosan što su tijekom ove godine, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, uspjeli održati sedam stručnih skupova za škole diljem Hrvatske o uređenju školskog vrta i okoliša, s posebnim naglaskom na otkrivanju vrijednosti i vraćanju tradicijskih vrtova Hrvatske u škole u svim njezinim regijama.

Vrijedne mlade vrtlare daruju i brojni drugi donatori, te ih tako potiču da uljepšaju školski okoliš i u svojim vrtovima čuvaju ljepotu hrvatske prirode i njezinu bogatu biološku raznolikost.