Vlado Gotovac - Moj slučaj

7. prosinca na HRT – HTV 1 u 20:10

Vlado Gotovac (1930.-2000.) pjesnik, esejist, filozofski pisac, robijaš i političar, jedna je od najvažnijih hrvatskih javnih ličnosti u drugoj polovici 20. stoljeća.

Tomu unatoč Gotovčev život i djelo do danas nisu na zadovoljavajući način osvijetljeni i vrednovani, ni u jednoj od svojih bitnih odrednica, poetskoj, esejističkoj, filozofskoj i političkoj, koje su u Gotovčevoj ličnosti bile skladno integrirane.Poseban problem kod Vlade Gotovca su pitanja odnosa njegove osobnosti i njegovog književnog djela s jedne strane, te s druge – njega kao javne ličnosti, stradalnika i žrtve komunističke represije, a potom političara, vehementnog govornika itd.

Na ova i druga pitanja Žižićev film o Gotovcu odgovara na istinit i uvjerljiv način, imajući na umu da Vlado Gotovac – po svojoj dosljednosti i strasti za istinom u novijoj hrvatskoj povijesti predstavlja jedinstven primjer koji je teško dosegnuti.

Snimatelji filma iz 2008. godine su Mario Britvić i Mario Krce, montažer Zoltan Wagner, a scenaristi redatelj Bogdan Žižić i Marko Grčić.

Dokumentarni film pratite i preko multimedijske usluge HRTi.