Svemirsko znanstveno putovanje

26. srpnja na HRT4 u 18.10

Krenite s nama na uzbudljivo putovanje u svemir. Očima najboljih Magic teleskopa na svijetu zavirite u prostor najenergetskijeg spektra svemira u filmu Jasne Burić Svemirsko znanstveno putovanje.

Ima li uzbudljivijeg pitanja od onoga kako je nastao svijet kakav poznajemo? Što je bilo prije nastanka, što netom poslije, kako i zašto je bio moguć Veliki prasak?

Znanstveni program HTV-a svojim popularnoznanstvenim filmovima s temama iz područja fizike i astrofizike obrađuje doista najintrigantnije teme suvremene znanosti.

Pred nama je film Jasne Burić (autorice popularnoznanstvenog filma U potrazi za božjom česticom, čija je tema potraga za gama zrakama i novim svjetovima uz pomoć najvećih Čerenkovljevih teleskopa na svijetu na La Palmi.

Ovaj film uključuje i hrvatske astrofizičare iz Splita, Rijeke i Zagreba. Baš kao i CERN, projektima teleskopa MAGIC koji motre svemir šire se granice novih tehnologija i inženjerstva, za javnu upotrebu cijeloga svijeta, gdje ovi znanstvenici žele biti eksperti za budućnost.

Pomoću fascinantne tehnologije, moderni fizičari žele pronaći odgovore na pitanja: ima li života u svemiru, koje tajne kriju blazari, što se događa s antimaterijom, koja je svrha tamne energije i tamne materije, što sve možemo spoznati o česticama i sili?

U filmu ćemo saznati što je zadaća uzbudljivog znanstvenog pothvata naših fizičara na La Palmi te o svim zanimljivostima nevjerojatnog projekta Magic.

2014. godine na 7. Sisačkom ekološkom filmskom festivalu - SEFF film je nagrađen u konkurenciji filmova iznad 15 minuta. Festival je dio svjetske mreže Green Film Network, koja okuplja dvadeset ekoloških filmskih festivala iz cijeloga svijeta.

Scenaristica, redateljica i urednica: dr. sc. Jasna Burić
Direktor fotografije:  Mile Tapavički
Izvršna urednica:  Nikolina Dragošević
Godina proizvodnje: 2013.