ANIMA "Hotel Europa" na Međunarodni dan migranata

Danas se obilježava Međunarodni dan migranata kojim se želi ukazati na jedan od najvećih globalnih problema današnjice. O sudbinama migranata i njihovoj potrazi za novim životom u Europskoj uniji govori i pionirski projekt Informativnog medijskog servisa pod nazivom ANIMA Hotel Europa.

Ovaj novi projekt HRT-a započeo je 23. studenog, a riječ je o prvom pokaznom modelu kakav još nije radila niti jedna medijska kuća u Hrvatskoj. Projekt predstavlja multimedijalni iskorak HRT-a i trebao bi pokazati njegovo buduće multimedijalno usmjerenje.

Ivana Dragičević, vanjskopolitička novinarka HRT-a i Dinko Cepak, grafički dizajner s HRT-a, 23. studenog krenuli su na putovanje prema Lampedusi. Prošli su put dug 2000 kilometara do najvećeg od Pelagijskih otoka i vratili se istim putem natrag do hrvatske granice kako bi ispričali priču o ilegalnim imigrantima koji su na svom putu zastali ili ostali u Hrvatskoj.

Naime, u projektu ANIMA Hotel Europa tragaju za pričama ilegalnih imigranata koji u Europi traže bolji život, ispitujući pritom i kakav je odnos Hrvata prema njima.

Uz sistemske porođajne muke na kakve smo kao "pioniri" bili spremni, projekt je lansiran. Vratili smo se s Lampeduse, odjek je izvan kuće te čak i u međunarodnim okvirima izuzetan. Nastavljamo s pričom u Hrvatskoj. Moja jedina poruka je - pratite naše priče i dalje na webu i društvenim mrežama, rekla je Ivana Dragičević, koja je s Dinkom Cepakom autorica projekta. Ivana odrađuje novinarski, a Dinko kompletan tehnički dio posla. Usto, Dinko je autor vizualnog identiteta cijelog projekta.

Cijeli proces rada na novinarskoj priči može se pratiti na dnevnoj bazi putem weba i društvenih mreža. Ovakav model omogućuje autorima svakodnevno izvještavanje putem različitih novinarskih formi na različitim platformama, a onima koji projekt prate pristup najnovijim informacijama, materijalima i snimkama vezanim uz priču.

Na kraju procesa, novinarska priča dovest će i do televizijskog dokumentarca, a nakon njegova emitiranja cijeli će se put vratiti natrag na web i društvene mreže, gdje će ostati integralne snimke, tekstovi i drugi materijali.

Ivana Dragičević najavila je kako će dokumentarni film Hotel Europa biti finaliziran u prvom dijelu iduće godine, a do tada projekt ANIMA Hotel Europa pratite na web stranici http://anima.hrt.hr/, na Facebook stranici Novih medija: https://www.facebook.com/HRTnovimediji i Twitteru @novimedijiHRT https://twitter.com/novimedijiHRT.

Videozapise možete pratiti na YouTubeu - službenom kanalu Hrvatske radiotelevizije https://www.youtube.com/user/HRTnovimediji.