Intervju sa zvijezdom australske kuhinje Lyndey Milan

Dosad su gledatelji Hrvatske televizije imali priliku gledati kulinarske emisije Lyndey Milan: Okusi Irske s Lyndey Milan, Okusi Australije s Lyndey i Herbiejem te Okusi Grčke s Lyndey i Blairom, koje su dobro primljene!

Od 14. siječnja, radnim danom na HTV-u 2 oko 12.45 emitirat ćemo Lyndey Milan's Taste of Australia.

U povodu skorašnjeg dokumentarnog serijala o osebujnom kulinarskom putovanju donosimo intervju sa slavnom australskom eksperticom za hranu i vino Lyndey Milan.

1. Očito je da doista volite kuhati! Naše gledatelje najviše privlači kuhanje na autentičnim lokacijama i jednostavnost pripreme jela po vašim receptima.
Da, sa 16 godina sam ozbiljno počela kuhati. Uštedjela sam džeparac da bih kupila kuharicu Margaret Fulton, klasičnu australsku knjigu recepata koju možete naći u mnogim domaćinstvima. I dan danas pomno čuvam svoj primjerak knjige koji je potpisala Margaret, moja draga prijateljica. Kao tinejdžerica počela sam organizirati večere i otada nisam prestala kuhati. Smatram da zadovoljstvo i komunikacija koji se razvijaju dok kuhate i jedete u društvu nema premca. Svoju sam djecu odgojila da kuhaju, skupa jedu i razgovaraju. Nema boljega od tog.

2. Ovim se poslom bavite 25 godina. Vodite radijske i televizijske emisije i napisali ste osam knjiga.
Zapravo, u ovom sam poslu već 30 godina. Poznata sam po brzom i glamuroznom stilu. Trudim se pojednostaviti kuhanje da bih pokazala kako je ustvari lako kuhati. Volim o vinu, hrani i odabiru vina uz jela govoriti na razumljiv način. Trenutačno pišem devetu knjigu. Zvat će se Lyndey Milan's Taste of Australia i u njoj ću prikupiti sve recepte iz televizijske emisije koja će se uskoro prikazati na HRT-u, kao i mnoge druge!

3. Kažu da ste u Australiji vrlo utjecajni i da ističete važnost kvalitetne hrane i vina...
Jako je lijepo što to kažete. Već dugo radim u industriji hrane i vina. Tijekom svih ovih godina pisala sam za većinu časopisa i novina i kuhala na većini televizijskih postaja te držala javna predstavljanja i radionice. Međutim, gotovo cijelo sam desetljeće bila urednica rubrike Hrana u kultnom časopisu Australian Women's Weekly – najčitanijem časopisu na svijetu po glavi stanovnika dok sam ja ondje radila – i tako sam zasigurno doprla do velikog broja ljudi. Važno mi je pripremati sirove, sezonske namirnice i ponuditi svježa jela. Vjerujem da kvalitetne namirnice ne morate mnogo obrađivati da bi imale fantastičan okus!

4. Dobitnica ste brojnih nagrada. Navedite neke od njih.
Kad primate nagrade, doista se osjećate ponizno. Svojim se poslom ne bavim radi nagrada, a zbog toga mi one još više znače. Nedavno sam osvojila nagradu Vittoria Legend na dodjeli nagrada Good Food Guide Sydney Morning Heralda za 2012. godinu i proglašena finalisticom NSW-a u kategoriji privatnog i korporativnog sektora nagrada Telstra Business Women. No mnogo mi je značilo što sam dvaput osvojila nagradu za najveći doprinos predstavljanju hrane na dodjeli Australian Food Media. Dobila sam i nagradu za najbolju knjigu o hrani i vinu za knjigu Balance: Matching Food and Wine: What Works and Why na dodjeli nagrada Australian Food Media 2008. godine te još nekoliko njih.

5. Organizirate kulinarske radionice, brojna predavanja i predstavljanja...
Rado prihvaćam većinu prilika da sudjelujem u predstavljanju hrane i vina. To može biti bilo što, od velikih kuharskih prezentacija na Sydney Royal Easter Show do praktičnih tečajeva u Sydney Seafood School. Voljela bih da sam postala glumica pa nije čudo što rado nastupam pred ljudima. To znači i da pratim novosti u svijetu kuhanja. Povratne informacije su sjajne. Volim prenositi ljudima radost dobrog kuhanja, ića i pića na bilo koji način.

6. Predsjednica ste Sydney Royal Wine Showa...
Ta se izložba ubraja u najuglednija natjecanja vinara, a vodi ga Odbor za vino Kraljevskog poljoprivrednog društva Novog Južnog Walesa, čija sam predsjednica. Riječ je o najstarijem natjecanju vinara u Australiji, pokrenuto je prije 190 godina. Ocjenjujemo do 2400 vina. Imamo pet skupina u čijem su sastavu predsjednik, dva suca, tri pridružena člana, a tu su i predsjednik sudaca i zamjenik ako je riječ o kušanju na slijepo. To znači da suci ne znaju što ocjenjuju kako bi bili nepristrani. Pridržavamo se vrlo visokih i strogih standarda i smatramo da su naša natjecanja na svjetskoj razini. Važno je napomenuti da svi koji sudjeluju, od Odbora do sudaca i osoblja koje poslužuje vino - čine to besplatno, da bi unaprijedili tu industriju.

7. Bavite li se dobrotvornim radom?
Surađujem s nizom dobrotvornih organizacija i rado im pomažem. Ponosim se time što sam suosnivačica i pokroviteljica mentorskog programa za mlade kuharice Tasting Success. Surađujem i sa Cure Cancer, Breast Cancer Network Australia i zakladom Butterfly (za liječenje poremećaja u prehrani). No najdraža mi je The Blair Milan Fund, zaklada koju sam pokrenula u sjećanje na svog pokojnog sina i suvoditelja Blaira, a koja pomaže mladim talentima u kazalištu i medijima.

8. Jeste li ikad posjetili Hrvatsku i poznajete li tradicionalnu hrvatsku kuhinju i vina?
Bila sam prije mnogo godina dok je to još bila Jugoslavija. Pamtim ljepotu Dubrovnika. Bilo je to 1970-ih, u doba Željezne zavjese. Voljela bih se vratiti, osobito zato što moji bliski prijatelji ondje imaju kuću gdje provode tri mjeseca godišnje.

9. Jeste li počeli raditi na novoj emisiji?
Da ste me to pitali prije nekoliko tjedana, odgovorila bih da nisam. Ali budući da je reakcija Qantas Airlinesa i postaja poput HRT-a tako pozitivna, upravo smo odlučili snimiti drugu sezonu emisije Taste of Australia i snimanje počinje za nekoliko tjedana.

10. I za kraj, možete li s gledateljima Hrvatske televizije podijeliti nekoliko vama omiljenih recepata?

Pirjane mahune i krumpir


Punjeni svinjski file umotan u slaninu


Tataki od tune s rižinim rezancima i dressingom od sakea