Sonja i bik - komedija

17. prosinca na HTV - HTV 2 u 21 sat (12)

Ova se domaća komedija bavi odnosom sela i grada, prikazujući nas onakvima kakvi zaista i jesmo.

Na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine zaustavlja se kamion: četvorica muškaraca prevoze bika Garonju na dogovorenu borbu u Hrvatsku. Nemaju sve potrebne papire ali se Stipe dosjeti rješenju: pustit će Garonju da sam prijeđe granicu pasući travu. Pa tko će legitimirati životinju?!

Sonja, vegetarijanka i aktivistica za zaštitu životinja iz Zagreba, velika je protivnica borbi bikova. U Zagori s negodovanjem gledaju televizijsku emisiju u kojoj ih ona optužuje za okrutan odnos prema bikovima.

Pada i oklada da Sonja neće imati hrabrosti približiti se biku Garonji na bliže od tri metra. Stipe, vlasnik bika Garonje, toliko je siguran u to da daje bizaran ulog - svoja muda. Izazov Sonji nosi Ante, sin glavnog organizatora, agent osiguranja poznat po svojoj moći uvjeravanja.

Romantično-komični par glume Judita Franković i Goran Bogdan, a u ostalim ulogama su Dejan Aćimović, Ivo Gregurević, Elvis Bošnjak, Barbara Prpić, Csilla Barath Bastaić, Vladimir Tintor, Vlasta Ramljak, Željko Mavrović, Ante Šućur, Marko Petrić, Franko Jakovčević, Nikša Eldan, Filip Eldan i drugi.

Debitantski film redateljice Vlatke Vorkapić iz 2012. godine na 59.  Festivalu igranog filma u Puli osvojio je nagrade za najbolji scenarij, kostimografiju i glazbu. Vorkapić  je s Elvisom Bošnjakom nau osvojila Zlatnu Arenu za najbolji scenarij, Slavica Šnur za kostimografiju te Stanislav Kovačić, Damir Martinović i Ivanka Mazurkijević za glazbu. Direktor fotografije je Dragan Marković, scenografkinja Tanja Lacko, a montažer Marin Juranić.

Film je nastao u produkciji Interfilma i koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom.