Leon profesionalac - akcijski krimić

9. listopada na HRT – HTV 1 u 23:20 (15)

Leon je skupo plaćeni nepogrešivi profesionalni ubojica koji uspjeh u poslu postiže zahvaljujući savršenoj koncentraciji i potpunom odsustvu emocija.

Stjecajem okolnosti u New Yorku svjedoči likvidaciji jedne obitelji, a nešto kasnije protiv svoje volje brine se o jedinom preostalom članu te obitelji, dvanaestogodišnjoj djevojčici Mathildi.

Budući da nema nikoga osim Leona, Mathilda mu je privržena i beskrajno se divi njegovom načinu života, a Leon, koliko god se opirao osjećajima, postupno na prvo mjesto stavlja njezino zadovoljstvo i sigurnost... Vrlo brzo, ona uči neke njegove vještine i zajedno se bore i protiv gangstera i protiv policije...

Američko-francuski film Leon (LEON, 1994.) bio je uspješan američki debi kultnog francuskog redatelja Luca Bessona i po mišljenju mnogih kritičara možda i njegov najbolji film do sada. Vjeruje se da je redatelj skratio film nakon losangeleske premijere i reakcije dijela publike da je film predug i prespor, tako da su izbačeni uglavnom oni sporiji dijelovi u kojima se razrađuje nježan odnos između Leona i Mathilde.

S obzirom da je riječ o djevojčici na pragu seksualnosti, moguće je i da su izrezane scene izbačene ne toliko zbog dramskog ritma koliko zbog izrazitog seksualnog naboja koji američka publika nije mogla podnijeti.

Leon je nominiran u nekoliko kategorija za francusku filmsku nagradu Cesar 1995. Protagoniste filma glume Jean Reno, Gary Oldman Natalie Portman.