Šokol i šokolari ninski

19. siječnja na HRT3 u 14 sati, emisija pučke i predajne kulture (2013.)

Šokol je vrsta buđole koja se tijekom siječnja radi u obiteljskim domaćinstvima Nina i okolice. Receptura je tradicijska, a proizvodnja nije industrijska, već ručna. Zbog toga je svaki šokol donekle drukčiji, tj. svaka ga obitelj radi s nekom sitnom razlikom.

Pretpostavka je da je ovaj suhomesnati proizvod u ovaj kraj došao u 19. stoljeću, kad je u Grbama, u okolici Nina, jedan talijanski poduzetnik otvorio tvornicu pjenušca i cigara i zbog toga iz Italije doveo svoje radnike. To bi moglo objasniti činjenicu da se šokol u Hrvatskoj i Dalmaciji radi samo u ninskom kraju i nigdje drugdje.

Već deset godina u Ninu se, u jeku turističke sezone, tijekom srpnja, održava i Šokolijada, natjecanje u proizvodnji šokola, što je dalo novi poticaj očuvanju ovog segmenta ninske kulturne baštine i - kako to u novije vrijeme biva - pretvorilo ga u gastro-turistički brend!

Scenaristi su Dražen Piškorić i urednik Aleksej Pavlovsky, montažer Boris Franko, redatelj Dražen Piškorić, a producent Damir Čengić. Snimatelji su Tvrtko Mršić, Tomislav Trumbetaš, Branko Cahun. Istraživanje i suradnja: mr. sc. Marija Dejanović, stručna suradnica dr. sc. Tihana Petrović Leš, etnologinja, a snimatelji tona su Hrvoje Hostić i Antun Trnka.