Ta divna splitska noć - drama

16. siječnja na HRT - HTV 2 u 21:45 (12)

U mračnim i pustim uličicama splitskoga geta tijekom posljednja dva sata stare godine isprepleću se tri priče izdvojene od neobuzdanog novogodišnjeg slavlja.


Tri različita ljubavna para koji se zatiču oko Peristila - sitni diler Nike i udovica Marija s djetetom, mlada narkomanka u krizi Maja i razočarani mornar Franky te zaljubljeni i naivni adolescenti Luka i Anđela - pokušavaju naći izlaz iz krajnosti u koje su gurnuti i koje nepovratno mijenjaju njihove živote.

Nagrade:
Na Filmskom festivalu u Puli 2004. film je osvojio Zlatnu arenu za kameru, Zlatnu arenu za montažu, Nagrada kritičara Oktavijan te Nagradu Breza za najboljeg debitanta; na Sarajevo Film Festivalu 2004. dobio je Specijalnu nagradu žirija i Nagradu za najbolju glumicu; na Cottbus Film Festivalu u Njemačkoj 2004. Specijalnu nagradu za posebno kreativno dostignuće; na Festivalu autorskog filma u Beogradu 2004. Nagradu kritike; Europska filmska akademija 2004. - nominacija za Discovery-Fassbinder nagradu za najbolji prvi ili drugi film u Europi u 2004.; na Crnomorskom međunarodnom filmskom festivalu u Konstanci u Rumunjskoj 2005. osvojio je Grand Prix za najbolji film, Nagradu kritike i Nagradu za najbolju kameru; na Međunarodnom filmskom festivalu u Pečuhu u Mađarskoj 2005.

Nagradu publike na 27. festivalu mediteranskog filma u Montpellieru u Francuskoj 2005. Posebno priznanje žirija; na 3. međunarodnom Queens filmskom festivalu u New Yorku 2005. Nagradu za najbolju režiju; bio je službeni hrvatski predstavnik na 78. dodjeli nagrade Oscar; na 8. međunarodnom RiverRun filmskom festivalu u Winston-Salemu u SAD-u 2006. osvojio je Grand Prix za najbolji film, Nagradu za najbolju režiju igranog filma, Nagradu za najbolji scenarij i Nagradu za najbolju kameru igranog filma; na 9. festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu 2006. Grand Prix za najbolji film; redatelj je dobitnik Nagrade grada Zagreba za 2005.

U hrvatskoj drami iz 2004. glume Dino Dvornik, Marinko Prga, Mladen Vulić, Marija Škaričić, Vicko Bilandžić, Nives Ivanković, Coolio, Dara Vukić, Ivana Rošćić, Pero Vrca. Snimatelj je Mirko Pivčević, a scenarist i redatelj je Arsen Anton Ostojić.