Dokumentarni film HRT-a "Dossier Zinfandel" prodan u Ameriku!

Nakon što je nedavno uspješno prikazan na Napa Valley Film Festivalu, Dossier Zinfandel Dokumentarne produkcije HRT-a prodan je u Ameriku i Kanadu.

Tema filma je otkriće - hrvatskog podrijetla slavne američke loze zinfandel (crljenak kaštelanski), koja je do tada smatrana američkom nacionalnom baštinom. Film (o crljenku kaštelanskom, lozi koja je ostvarila američki san) potpisuju redateljica i scenaristica Milka Barišić, direktor fotografije Dragan Ruljančić, montažer Zdravko Borko te tonski snimatelj Boris Harmić.

Zinfandel je svjetski poznata sorta grožđa i vina, na koju su Amerikanci iznimno ponosni, a čije se pravo podrijetlo pokušavalo otkriti tijekom više od 160 godina! Tek je  suvremena forenzika dala pravi odgovor na to. Na sreću, i veliku korist hrvatskih vinara, zinfandel je dokazano - crljenak kaštelanski, i nekada je, u 16. stoljeću bio vodeća sorta u dalmatinskim vinogradima.

Zinfandel ima na tisuće fanatičnih obožavatelja u Americi, kao i fan klub u Velikoj Britaniji, a svake se godine u siječnju, u San Franciscu održava skup posvećen Zinu. Na kušanjima se okuplja više od 300 vinarija iz SAD-a te sveukupno oko 10 tisuća posjetitelja!

U filmu govore relevantni znanstvenici, vrhunski vinari i drugi autoriteti vezani uz zinfandel.