"Od zrna do slike" u glavnom programu festivala FIFA u Montrealu

Dokumentarni film "Od zrna do slike" HRT-ova redatelja Branka Ištvančića, uvršten je u glavni natjecateljski program 32. Međunarodnog festivala filmova o umjetnosti (FIFA) koji će se održati od 20. do 30. ožujka ove godine u Montrealu.

Ovo je jedan od najvećih i najprestižnijih svjetskih festivala filmova o umjetnosti na kojem će sudjelovati film "Od zrna do slike" te se natjecati za jednu od 12 nagrada u konkurenciji među najvećim svjetskim filmskim ostvarenjima. Na festivalu sudjeluje ukupno 266 filmova iz 32 zemlje svijeta, od kojih je Ištvančićev film uvršten u konkurenciju glavnog programa od 38 filmova, a po prvi puta ove će se godine na programu festivala naći filmovi iz Hrvatske, Srbije, Bolivije i Libanona. 


Dokumentarni film "Od zrna do slike" istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na "slamarkama", bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u ekološkom materijalu slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete. Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja te njihov specifični socijalni i nacionalni položaj.


Nakon što je premijerno prikazan u službenoj selekciji na festivalu Zagrebdox 2012. godine, "Od zrna do slike" je sudjelovao na festivalima diljem svijeta te osvojio nagradu Gold Camera za najbolji dokumentarni film u Los Angelesu i nagradu Grand Prix za najbolji film u Rumunjskoj, a u Hrvatskoj je nagrađivan Grand Prixom za najbolji film, najbolju režiju i nagradom publike.