Uskoro novi gastro-putopisni serijal 'Seoska gozba'

Od 16. travnja na Prvom programu kreće novi gastro-putopisni serijal Seoska gozba koji za Hrvatsku televiziju proizvodi produkcijska kuća Drugi plan. Projekt je sastavljen od sedam emisija, a u njemu sudjeluju domaćice sa sedam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz sedam hrvatskih regija.

Domaćice su Miranda Paić iz OPG Skradinske delicije iz Skradina, Davorka Šajina iz seoskog domaćinstva Ograde iz Katuna Lindarskog kraj Pazina, Hilda Demerac iz OPG Demerac iz Stare Rače kraj Bjelovara, Tatjana Novačić iz seoskog domaćinstva Novačić iz sela Popovac kraj Belog Manastira, Tihana Veselić iz OPG Veselić iz Novog sela Palanječkog u Lonjskom polju, Suzana Grgić iz Ambient parka iz Sesvetskog Kraljevca te Mariana Bičanić iz OPG Bičanić iz Dabra kraj Otočca.

U svakoj emisiji domaćice s ostalih šest gospodarstava dolaze u posjet sedmoj; tamo ih ona upoznaje sa životom i radom na samom gospodarstvu, s kulturnim, povijesnim i tradicijskim posebnostima kraja u kojem se nalazi, a vrhunac emisije je večera koju domaćica priređuje svojim gošćama, vodeći pri tome računa da su namirnice koje koristi ili iz njezine vlastite proizvodnje ili iz njenog kraja.

U prvoj emisiji naša mala karavana dolazi u posjet Mirandi Paić na njezino živopisno obiteljsko gospodarstvo Skradinske delicije, u selo Bićine kraj Skradina. Miranda gospodarstvo vodi uz pomoć supruga, kćerke i sina, a primarno zanimanje im je uzgoj badema. Oni su i glavni sastojak Mirandinog proizvoda, nadaleko poznate Skradinske torte, koju je upravo Miranda registrirala kao autohtoni zaštićeni proizvod, a koji je nedavno predstavila i zastupnicima Europskog parlamenta u Bruxellesu.

U ovoj emisiji od naše vrijedne domaćice Mirande Paić doznat ćemo tajnu Skradinskog rižota, vidjeti kako se priprema tzv. sjajna peka po recepturi franjevaca iz obližnjeg Visovačkog samostana, ali i doznati kakve se sve delicije mogu spraviti od pomalo zaboravljenog voća – duda ili po skradinski murve.

Prva epizoda Seoske gozbe na rasporedu je 16. travnja na Prvom programu u 20.10.