Posebno priznanje Mladenu Iličkoviću i emisiji 'Eko zona'

Prilikom obilježavanja 10 godina Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju koja okuplja 400 članova (75% visoko obrazovanih stručnjaka) i 20 broja njezinog časopisa Solarna tehnologija emisiji HTV-a Eko zona i njezinu uredniku Mladenu Iličkoviću uručeno je posebno priznanje za iznimno vrijedan doprinos promicanju Sunčeve energije.

O Eko zoni sve ću reći u jednoj rečenici: To je pola sata tjedno programa na Hrvatskoj televiziji unutar kojih se "laje" o javnom dobru i ljudima koji se za to dobro zalažu poput predsjednika Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju prof.dr.sc. Ljubomira Majdandžića kojemu kao i svim članovima želim da strast s kojom rade osjećaju čitavog života i svjedoče prenošenju te strasti drugim, posebice mladim ljudima
, izjavio je urednik Eko zone.

Prof. Majdandžić rekao je da Eko zona od svojih početaka 2008. promovira obnovljive izvore energije ukazujući na prepreke i probleme, ali i na pozitivne primjere ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi te da je pravi partner nastojanjima svih onih koji žele čišću energiju u Hrvatskoj te smanjenje njezine energetske ovisnosti o uvozu energije, a time i osiromašivanja.

Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju je u 2013. u sjedištu u Španskom www.hsuse.hr ali i u drugim dijelovima Hrvatska održala 80 demonstracijskih aktivnosti o upotrebi solarne energije djeci školske dobi i starijima, a iz nje gotovo svakodnevno stižu odgovori na stotine upita o načinima njezina iskorištavanja. HSUSE se bori protiv fosilizacije (upotrebe fosilnih goriva) a za solarizaciju Hrvatske.

Njihov plan solarizacije podrazumijeva instaliranje jednog četvornog metra solarnih elektrana po glavi stanovnika čime bi Hrvatska došla do europskog prosjeka od 2,6 posto proizvodnje električne energije iz tog obnovljivog izvora te ostvarila nova radna mjesta u proizvodnji, instalaciji i održavanju opreme za solarne elektrane te opremi za pripremu potrošne tople vode ili podrške grijanju solarnom energijom.