HRT: Održana konferencija o digitalizaciji arhivske građe

Na Hrvatskoj radioteleviziji pod pokroviteljstvom Europske udruge javnih televizija (EBU) održana je konferencija Audiovizualno arhiviranje na Balkanu s ciljem razmjene iskustva u digitalizaciji arhivske građe.

Na skupu su sudjelovali predstavnici javnih rtv servisa iz Hrvatske, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Danske i Austrije koji su održali prezentacije o tijeku digitalizacije u svojim zemljama.


Najveći izazov - spajanje platformi s kojih se emitira sadržaj

Konferenciju je otvorio Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, koji je među ostalim rekao kako su najveći izazovi koji stoje pred javnim servisima konvergencija i spajanje platformi s kojih se emitira sadržaj, te kako je arhiva jedan od najvećih izazova jer ubuduće treba biti u središtu proizvodnje.

Bit će nam potrebna iskustva drugih. Svi mi dijelimo neke sadržaje i u zajedničkom je interesu razvijanje suradnje. Financiranje, standardizacija formata, razmjenjivost i sređivanje pravnih pitanja neka su od područja suradnje, rekao je Radman.


HRT - 'Kada bismo emitirali samo arhivsku građu, prva repriza išla bi nakon 27 godina'

Ispred EBU govorio je Hans Hoffmann, direktor odjela za Tehnologiju i inovacije, koji je rekao kako radio, televizija i web moraju surađivati puno bliže nego do sada. Glavni izazovi koji stoje pred javnim televizijama prilikom procesa digitalizacije arhiva su definiranje najbolje strategije za svaku pojedinu jer ne postoji jedinstveno rješenje, te financiranje i monetizacija, rekao je Hoffmann.

Proces digitalizacije HRT-ove arhivske građe već je započeo i predviđeno trajanje je pet godina. U ovom trenutku formaliziramo dokumentaciju na temelju koje bismo mogli prijaviti projekt za sredstva iz EU. Materijala ima toliko da kada bismo spojili sve vrpce koje imamo u arhivi, mogli bismo dva puta opasati Zemlju, a kada bismo danas podigli jedan novi kanal na kojem bismo emitirali samo arhivsku građu, prva repriza bi išla nakon 27 godina, rekao je Blago Markota, Rukovoditelj RJ Arhivi i programsko gradivo HRT-a.

Rekao je kako je digitalizacija važna radi očuvanja kulturne baštine u obliku arhivske građe te kako je cilj digitalizacije osim očuvanja i veća i lakša dostupnost.