Muriel se udaje - romantična drama

19. travnja na HRT – HTV 3 u 21:30 (12) 

Muriel Heslop je djevojka nezadovoljna sobom i životom u australskom provincijskom gradiću. Jedino u što je sigurna je da želi pobjeći od svojega dominatnoga oca, lokalnoga političara Billa i depresivne majke Betty.

Sredstvo za promjenu sredine koje joj se čini najjednostavnijim i najdostupnijim jest vjenčanje. No prije nego što će odjenuti toliko žuđenu vjenčanicu morat će se, uz pomoć jedine prijateljice Rhonde i novca koji je ukrala ocu, snaći u velegradskoj džungli milijunskoga Sydneya. Nastavak nije onakav kakav je priželjkivala...

Slojevita australska drama scenarista i redatelja P. J. Hogana, u sebi uspješno objedinjuje žanrovske elemente obiteljske drame i drame odrastanja, ali i romantične komedije te društvene satire.

Debitantskim, neplaćenim ostvarenjem filmaša, koji je karijeru započeo osamdesetih te se i nakon uspjeha njegova kratkometražnoga filma Getting Wet, kojim je kao redatelj, scenarist i montažer osvojio dvije nagrade Australskoga filmskoga instituta, probijao teško i mukotrpno, najavljuju se kasniji Hoganovi uspjesi s crnim romantičnim komedijama i varijacijama na temu vjenčanja Moj najbolji prijatelj se ženi i Bezuvjetna ljubav.

Muriel se udaje nije samo značio prekretnicu za autora, koji je stekao slavu s obje strane Pacifika, u svojoj domovini Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama već i za izvrsnu buduću zvijezdu Toni Collette (Emma, Sixth Sence, About a Boy), koja se našla u glavnoj ulozi.

U australsko-francuskom filmu (MURIEL'S WEDDING, 1994.) uz Collette glume i Sophie Lee, Rosalind Hammond, Bill Hunter, Belinda Jarrett, Pippa Grandison, Jeanie Dryman.