'Dossier Zinfandel' u službenoj konkurenciji festivala Oenovideo

Film Dokumentarne produkcije HRT-a Dossier Zinfandel u službenoj je konkurenciji 21. Oenovideo Festivala u Francuskoj!

Nakon što je uspješno prikazan na Napa Valley Film Festivalu, film je prodan u Americi i Kanadi, te se u edukativne svrhe prikazuje diljem SAD-a.

Riječ je o svjetski poznatoj lozi Zinfandel čije grožđe i vino uživa kultni status u Americi, te postoje udruge ljubitelja Zinfandela. Zahvaljujući forenzici, nakon više od 180 godina, riješen je misterij podrijetla tajanstvene loze. Tako je Zinfandel raskrinkan kao crljenak kaštelanski, u Hrvatskoj gotovo izumrla loza.

Zinfandel ima na tisuće fanatičnih obožavatelja u Americi, kao i fan klub u Velikoj Britaniji, a svake se godine u siječnju, u San Franciscu održava skup posvećen Zinu. Na kušanjima se okuplja više od 300 vinarija iz SAD-a te sveukupno oko 10 tisuća posjetitelja!

U filmu govore hrvatski i američki znanstvenici, te svjetske vinarske veličine, među kojima i američko-hrvatska legenda Miljenko Mike Grgich.

Dossier Zinfandel potpisuju redateljica i scenaristica Milka Barišić, direktor fotografije Dragan Ruljančić, tonski snimatelj Boris Harmić, te montažer Zdravko Borko.