Hrvatska radiotelevizija proslavila rođendan

Danas, 15. svibnja 2014. HRT slavi 88. rođendan Hrvatskog radija i 58. rođendan Hrvatske televizije. 

Obljetnice u 2014. godini

Radijsko emitiranje u Hrvatskoj počelo je na današnji dan daleke 1926. U 88 godina praćenja i sudjelovanja u životu društva te stvaranja nacionalnog kulturnog blaga HRT bilježi mnoge velike datume i imena. Do današnjeg dana HRT nije samo kroničar nego i aktivni sudionik promjena u društvu.
DOGAĐANJA

Svečano obilježavanje Dana HRT-a započelo je u 11 sati polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomenikom poginulim djelatnicima, a u ime ratnih izvjestitelja nazočnima se obratio Vladimir Rončević.

Nakon prisjećanja i odavanja počasti kolegama koji su položili živote da bi se pronio glas istine u najtežim trenucima Domovinskog rata, održan je prijem za obitelji poginulih djelatnika. Svečanost obilježavanja nastavila se otvaranjem tradicionalne izložbe kamermana i snimatelja HRT-a u Muzeju za umjetnost i obrt te svečanim koncertom u KD-u Vatroslava Lisinskog.

                     

Na svečanom koncertu dva najveća glazbena ansambla HRT-a, Zbor i Simfonijski orkestar udružila su snage s vrsnim solistima, Dječjim zborom Zvjezdice i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić te pod ravnanjem maestra Tončija Bilića izveli veličanstvenu kantatu Carla Orffa Carmina burana. Ma svečanom koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog bio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.
 

                     
U emisiji Večer na 8. katu uz pomoć osam lica, koje ste voljeli gledajući i slušajući HRT, prošetali smo kroz malu i neformalnu povijest Hrvatske radiotelevizije.


NAGRADE ZA 2013.


Dana 15. svibnja tradicionalno se dodjeljuju i nagrade HRT-a za postignuća u prethodnoj godini. To su godišnje nagrade HRT-a, nagrada Joško Martinović za najbolju reportažu (obje prilikom otvaranja tradicionalne izložbe kamermana i snimatelja HRT-a u Muzeju za umjetnost i obrt) te nagrada Ivan Šibl za životno djelo, tj. za iznimna postignuća na području radijskog i televizijskog stvaralaštva (u KD-u Vatroslava Lisinskog, uoči slavljeničkoga koncerta).
    
   
            

IZAZOVI PRED NAMA

HRT je 2014. pokrenuo dugoočekivani veliki investicijski ciklus kojim će u cijelosti izmijeniti tehnološku osnovu i modernizirati način rada. Također u ljeto 2013. počelo je restrukturiranje. U posljednja tri mjeseca broj zaposlenih smanjen je za novih 140 radnika, a restrukturiranje će u sljedećim razdobljima zahvatiti cjelokupnu organizacijsku strukturu HRT-a. 

                     

U prvom kvartalu 2014. Hrvatska radio-televizija ostvarila je neto operativnu dobit od 50,9 milijuna kuna, što je porast od 8,9 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani. Cilj HRT-a je povećanje programske djelotvornosti, učinkovitog planiranja i upravljanja proizvodnjom, tehnološka modernizacija te kontinuirano unapređivanje javne vrijednosti koju nudi javni multimedijski servis.  Glavni cilj restrukturiranja je do 2017. postići efikasno poslovanje i održivi razvoj HRT-a.