Povijest Hrvatske radio-televizije

Povijest Hrvatske radio-televizije piše se od 15. svibnja 1926.  „Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb!“, riječi spikerice Božene Begović označavaju početak radijskog emitiranja u Hrvatskoj. 


                     


U godinama Drugog svjetskog rata počinju emitirati lokalne postaje u Dubrovniku (1942.), Osijeku (1943.), Splitu i Rijeci (1945.). Na 30. obljetnicu početka emitiranja radijskog programa 15. svibnja 1956., u Tomislavovu domu na Sljemenu proradio je prvi televizijski odašiljač u ovom dijelu Europe. Te je jeseni ostvaren i prvi TV prijenos uživo - otvorenje Zagrebačkog velesajma, koji je označio početak emitiranja programa Televizije Zagreb.


                     


Godine 1964. godine Radio Zagreb dobiva i Drugi i Treći program, a 1967., odlukom EBU-a, TV centar Zagreb postaje Eurovizijski tehnički centar za cijelu Jugoslavensku radio-televiziju (JRT).


                     


Godine 1972. počinje emitiranje Drugog televizijskog programa. Od 1975.  Televizija Zagreb postupno prelazi na emitiranje programa u boji. Godine 1983. pušten je u pogon prvi proizvodni televizijski studio na Prisavlju, a 1988. s emitiranjem počinje Treći televizijski program. Godinu 1990. pamtimo po natjecanju za "Pjesmu Eurovizije", uvođenju teleteksta i promjeni naziva  Radio-televizija Zagreb u Hrvatska radio-televizija.


                     


Tijekom Domovinskog rata 80% odašiljača i više od 30 TV prijenosnika bilo je okupirano ili oštećeno, a neki su bili i potpuno uništeni. Sedmorica novinara, snimatelja i drugih zaposlenika radija i televizije izgubili su život izvještavajući s bojišta.

Ansambli HRT-a - Zbor, Simfonijski, Tamburaški i Jazz orkestar – iz sezone u sezonu predstavljaju bogatu ponudu svjetskoga glazbenog repertoara te čuvaju i promoviraju hrvatsku glazbenu baštinu. U 21. stoljeće HRT ulazi kao javna ustanova koja svoju funkciju ispunjava i pokretanjem emisija za iseljenike.


                     


Proces prelaska s analognog na digitalni sustav emitiranja dovršen je krajem 2010., čime su se stvorili i uvjeti za pokretanje još dvaju televizijskih kanala - HRT 3 i HRT 4 - koji su s emitiranjem počeli 2012. Hrvatska radio-televizija program proizvodi u Zagrebu i sedam regionalnih centara, a  emitira ga na četiri nacionalna TV kanala,  tri nacionalna,  osam regionalnih i jednom međunarodnom radijskom kanalu i web-portalu. 


                                        


Arhiv televizijskog programa, arhiv radijskog programa i zbirka notnih zapisa glazbene proizvodnje dobili su 25. svibnja 2012. status kulturnog dobra. Godine 2013. i 2014. vrijeme su preustroja i restrukturiranja HRT-a, a 2014. pamtit ćemo i po pokretanju velikog investicijskog ciklusa kojim nakon punih 12 godina počinje tehnološka obnova HRT-a.