Najbolje u 2013. godini

Tijekom 2013. Hrvatska radio-televizija producirala je i emitirala premijerne dokumentarne serijale, glazbene spektakle te nove sezone popularnih šoua. Uz to realizirana su i dva velika, produkcijski zahtjevna projekta.  

                     

Tako su gledatelji HRT-a 4. i 6. siječnja u izravnom prijenosu pratili utrke sljemenskog spektakla „Snježna kraljica“. Prijenose vožnji sa Sljemena 6. siječnja izravno su prenosile televizijske postaje u 25 zemalja svijeta te Eurosport za Aziju i Europu, ESPN za Južnu Ameriku, a  desetak zemalja emitiralo je snimku slalomskih utrka. Slika sa Sljemena tako je obišla sve kontinente. Ovaj važan televizijski projekt realizirali su djelatnici HRT-a te još jednom pokazali da uspješno mogu odraditi i najzahtjevnije zadatke.

                     

Na Hrvatskoj televiziji 6. veljače počelo je emitiranje dokumentarne serije „U potrazi za Markom Polom“. Ekipa predvođena scenaristom i redateljem Mirom Brankovićem krenula je na uzbudljivo putovanje rutom glasovitog Marka Pola te je u osam nastavaka serije gledateljima predstavila krajeve i zemlje kojima je slavni putnik prošao, otkrila brojne povijesne zanimljivosti i kulturološke razlike te pokazala kako se u tim zemljama živi danas.

                     

Od subote 16. ožujka počela se emitirati druga sezona glazbenog šoua "Do posljednjeg zbora" u kojem su gledatelji i stručni žiri ponovno birali omiljeni hrvatski zbor. Na audiciji, na koju su bili pozvani svi amaterski zborovi u Hrvatskoj, žiri u sastavu Vladimir Kranjčević, Sanja Doležal i Dražen Siriščević odabrao je 15 najboljih koji su se natjecali kroz sedam emisija toga glazbenog spektakla. U uzbudljivoj završnici 27. travnja pobijedio je „Djevojački zbor Srednje škole Mate Balote“ iz Poreča. 

Od 24. lipnja do 1. srpnja emitiran je poseban program pod nazivom „Europski tjedan na Hrvatskoj radio-televiziji“ kojim smo pratili pristupanje naše zemlje Europskoj uniji. Cijeli program bio je u znaku ulaska u EU, od brojnih informativnih emisija, intervjua, posebnih izdanja redovitih emisija, dokumentaraca do ciklusa europskih filmova. U nedjelju 30. lipnja na Prvom programu emitiran je cjelodnevni program pod nazivom „Hrvatska u Europskoj uniji - Dan ulaska“ koji je obilovao reportažama, javljanjima uživo, anketama, analizama i sažecima već objavljenih duljih dokumentarnih formi iz zemalja EU-a.

                     

U sklopu „Jesenske sheme“ 16. rujna počelo je emitiranje druge sezone HRT-ova game showa „Volim Hrvatsku“. Ovaj popularni šou snima se prema licenciji kviza „I love my country“ koji se s velikim uspjehom emitira u više od trideset zemalja. Nakon prve sezone šou„Volim Hrvatsku“  stekao je vjernu publiku i u nas te je do listopada 2012. ušao u 10 najgledanijih sadržaja svih nacionalnih televizija.

U prvom tjednu jesenske sheme na ekrane HRT-a stigla je nova glazbeno-dokumentarna serija „Takvim sjajem može sjati“. Gledatelji su mogli uživati u priči o generaciji sjajnih autora, interpreta, aranžera i tekstopisaca okupljenih pod nazivom Zagrebačka škola šansone. U sedam epizoda autori serijala Zvonimir Varošanec i Miljenko Bukovčan govorili su o najvažnijim autorima, ostvarenjima i kontekstu u kojem je nastajala zagrebačka šansona.

                     

Dana 2. studenoga počeo je plesni spektakl, nova osma sezona popularnog šoua „Ples sa zvijezdama“. Deset rasplesanih parova te žiri u sastavu Milka Babović, Elio Bašan, Dinko Bogdanić i Davor Bilman pružili su gledateljima pravi zabavni spektakl koji se napeto pratio iz tjedna u tjedan. U uzbudljivoj završnici Mislav Čavajda i njegova plesna partnerica Petra Jeričević proglašeni su najboljim parom.


                     


Dana 6. studenog počelo je premijerno prikazivanje dokumentarno-igranog serijala „Tijardović“ autora Željka Rogošića. U četiri epizode serijal je predstavio život i stvaralaštvo najpoznatijega splitskog i velikoga hrvatskog skladatelja Ive Tijardovića. Priča o Ivi Tijardoviću govorila je o Splitu u njegovim najljepšim godinama, ali i o Zagrebu u kojem je ostavio veliki trag i izniman glazbeni doprinos. U produkciji je sudjelovalo više od 380 sudionika, glumaca, pjevača, plesača, znanstvenika, članova orkestara, zborova te klapa iz Splita i Zagreba.

Gledatelji su 15. studenog dočekali još jednu premijeru, dokumentarni serijal „Naši dani – priče o hrvatskom rocku“ snimljen u koprodukciji HRT-a i Instituta hrvatske glazbe. U deset epizoda gledatelji su imali prilike upoznati najvažnija razdoblja te najintrigantnije trenutke hrvatske rock-glazbe. U serijalu je prikazano i mnogo ekskluzivnih snimki te fotografija koje javnost dosad nije imala priliku vidjeti, a osim hrvatskih glazbenika sugovornici su bili i dobro poznati protagonisti bivše jugoslavenske rock-scene.

Dana 23. studenog počela je realizacija i HRT-ova projekta pod nazivom ANIMA „Hotel Europa“, pionirski projekt Informativnog medijskog servisa kakav još nije radila nijedna medijska kuća u Hrvatskoj.  Projekt je multimedijski iskorak HRT-a i trebao je pokazati buduće multimedijalno usmjerenje javnog servisa. Novinarka Ivana Dragičević i grafički dizajner Dinko Cepak krenuli su na putovanje prema otoku Lampedusi te snimili potresnu priču o ilegalnim emigrantima. Sve se moglo pratiti na dnevnoj bazi putem weba i društvenih mreža. Na kraju je novinarska priča dovela do televizijskog dokumentarca, a nakon njegova emitiranja na webu i društvenim mrežama ostale su integralne snimke, tekstovi i drugi materijali. 

                     

Isto tako u protekloj godini Hrvatska radio-televizija započela je, ali i finalizirala nekoliko velikih i važnih filmskih projekata. U okolici Slunja 7. siječnja 2013.  počelo je snimanje dugometražnog igranog filma i trodijelne televizijske serije redatelja Branka Ištvančića „Most na kraju svijeta“. Film i serija realizirani su u produkciji Artizana filma iz Zagreba, a među koproducentima je i Hrvatska radio-televizija. Radnja trilera „Most na kraju svijeta“ snima se prema djelu scenarista i nagrađivanog književnika Josipa Mlakića koja na dramatičan i emotivan način prikazuje posljedice rata na prostorima bivše države. Snimanje je trajalo do 8. veljače, nakon toga je slijedila postprodukcija te premijerna predstavljanja publici na domaćim i stranim festivalima.

                     

U koprodukciji Hrvatske radio-televiziji i „Kabineta“ u Zagrebu je 2. veljače počelo snimanje dugometražnog igranog filma „Kauboji“ u režiji Tomislava Mršića. Riječ je o adaptaciji istoimene hit-predstave Teatra Exit koju je vidjelo više od 100.000 gledatelja. Premijera filma održana je na Festivalu igranog filma u Puli, a u hrvatska kina „Kauboji“ su krenuli u listopadu 2013.

                     

18. ožujka pala je prva klapa drame „Mirni ljudi“ koja se snima u koprodukciji HRT-a i MaXima filma, a u financiranju su sudjelovale i producentske kuće iz Francuske, Srbije te Makedonije. Redatelj je Ognjen Sviličić, dok glumačku ekipu predvode Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica te Hrvoje Vladisavljević. U ostalim ulogama nastupaju Daria Lorenci, Goran Bogdan, Linda Begonja, Slaven Španović i drugi. Snimanje je trajalo do kraja travnja na lokacijama u Zagrebu, a premijera se očekuje ove godine.

Tjedan dana poslije 25. ožujka, „pala“ je i prva klapa dugometražnog igranog filma „Zagreb Cappuccino“ redateljice Vanje Sviličić koji se snima u koprodukciji HRT-a i Maxima filma. „Zagreb Cappuccino“ je humorna drama o dvjema najboljim prijateljicama iz djetinjstva čiji životi nikako da krenu u pravom smjeru. U glavnim su ulogama Nela Kocsis i Mila Elegović. Snimanje je trajalo do kraja travnja, a premijera filma očekuje se u listopadu 2014.  

                     

U organizaciji produkcijske kuće „Telefilm“ za Hrvatsku radio-televiziju u Zagrebu je 1. listopada počelo snimanje filma „Broj 55“, prvog hrvatskog ratnog filma o Domovinskom ratu. „Broj 55“ inspiriran je stvarnim događajima a govori o grupi hrvatskih branitelja pripadnika "A" satnije ZNG-a koja u rujnu 1991. upada u zasjedu pobunjenih Srba. Snimanje je trajalo dva mjeseca, nakon čega je počela postprodukcija. Film će biti spreman za prikazivanje na ljeto ove godine, a vlasnik svih prava je HRT, koji je tim projektom još jednom pokazao kako daje nemjerljiv doprinos hrvatskoj kinematografiji. 


Radio u 2013. godini

S Radio Rijeke
Sigurno znate da je torpedo izumljen u Rijeci, možda znate i da je u Rijeci jedini prsluk s Titanika u Europi, ali jeste li znali da je Riječanin Roberto Bartini bio na čelu ruskog svemirskog programa te da je zapravo on poslao Gagarina u svemir? I jeste li znali da je prvi radijski prijenos na ovim prostorima djelo samog Marconija baš u Rijeci te da je kapetan Georg von Trapp iz znamenitog filma Moje pjesme moji snovi završio Pomorsku akademiju u Rijeci?  Ako niste znali, sve te zanimljivosti možete doznati u svakodnevnom kvizu Radio Rijeke pod nazivom Tri zmaja u 15 sati i 30 minuta. Inače Radio Rijeka, najslušaniji HRT-ov regionalni radijski program, može se pohvaliti i jedinstvenim studentskim programom na ovim prostorima. Svakog dana na valovima Radio Rijeke emitira se u večernjim satima dvoipolsatni studentski program Radio Sova koji je početkom ove godine ušao u petu godinu emitiranja.

Iz Prvog programa Hrvatskoga radija
Prvi program Hrvatskoga radija prepoznat je među slušateljima kao kanal čija je osnovna zadaća informiranje i obrazovanje. Trajne uspješnice koje su obilježile i proteklu godinu su Jutarnja kronika kao najslušanija emisija vijesti kojom svakodnevno u 7 sati započinje dan i koja nas upoznaje s najvažnijim događajima u zemlji i svijetu. U obrazovnom segmentu ističe se emisija Povijest četvrtkom koja nam jasno, radiofonično i popularno prepričava najvažnija zbivanja koja su bitno utjecala na povijest čovječanstva.

Iz Drugog programa Hrvatskoga radija 
„Drugi dio dana“ – radijski šou koji se emitira poslijepodne radnim danom, u vrijeme odlaska s posla i boravka u automobilima. Donosi ležernu atmosferu s privlačnom glazbom i sadržajima iz svakodnevnog života, zabave, kulture, sporta, zatim servisne informacije… „Homo sapiens“ – talk show temeljen na životnim pričama gostiju, njihovu putu i razvoju, obogaćen zgodnim detaljima, anegdotama i situacijama koje su ih najviše obilježile. Vrijeme emitiranja je utorak od 12.35 do 13.30. „Ovo malo duše“ – emisija o obiteljskim problemima, osobama s invaliditetom, odnosima među ljudima, zdravlju. Vrijeme emitiranja je nedjelja od 11.35 do 12.30.

S Radio Osijeka
Radio Osijek 2013. obilježio je 70 godina putovanja eterom.  Uz taj smo rođendan u Velikom studiju obnovili tradiciju koncerata uživo koji se izravno prenose u programu. Kada je Radio Osijek osnovan, glazba je bila isključivo izvođena uživo, upravo u Velikom studiju. I tijekom povijesti naše kuće taj je studio bio mjesto gdje su svoje hitove promovirali najpopularniji pjevači i skupine s ovih prostora. Nastupe uživo vrijeme nikada nije pregazilo, a danas slušatelji izravno mogu sudjelovati u tim programima ne samo telefonski, nego i putem društvenih mreža - Facebooka i Twitera. Najatraktivniji događaj u prošloj godini bila nam je čestitka proslavljenog dvojca - Two cellos koji su, u čast naših 7 desetljeća, održali spektakularni koncert u osječkoj dvorani Gradski vrt.  Godinu smo zaokružili izdavanjem fotomonografije  „70 godina Radio Osijeka“  koju ponosno darujemo i našim slušateljima. 

S Hrvatskog radija Knin
Tijekom 2013. Hrvatski radio Knin nastavio je bilježiti svjedočanstva sudionika Domovinskog rata u emisiji koja se emitira već punih 18 godina. Sjećanja hrvatskih branitelja i obitelji poginulih snimali smo na vrhovima Dinare i diljem dalmatinskog zaleđa, na svim onim mjestima koja su obilježena teškim stradanjima i sjajnim ratnim pothvatima. Objavili smo priče žena i muškaraca koji su preživjeli stravična iživljavanja, djece koja su branila Domovinu, a s posebnim zadovoljstvom pripremali smo reportaže o uspješnoj resocijalizaciji hrvatskih branitelja.