Obljetnice u 2014. godini

                                    
                  

50. rođendan Trećeg programa Hrvatskog radija

Treći program Hrvatskog radija ove godine obilježava 50. rođendan. Tijekom punih pet desetljeća posvećen je umjetnosti, glazbi, kritičkom mišljenju i promoviranju civilizacijskih vrijednosti, a na njegovim su valovima mnogi intelektualci, pisci, znanstvenici i kritičari otkrili mogućnost izražavanja vlastite kreativnosti i umjetničke slobode. Među prvima je hrvatskoj publici predstavljao nove skladatelje, djela, filozofe, znanstvenike, pisce, umjetnike i avangardne projekte.

Tijekom godina Treći program je zahvaljujući predanosti svojih urednika i suradnika probijao granice konvencionalnog ukusa i načina razmišljanja. Isto tako, ono najbolje spašeno je od prolaznosti radijskog etera zahvaljujući Zborniku Trećeg programa, koji neprekidno izlazi već 37 godina, a do sada je svjetlo dana ugledalo 90 brojeva. Prije pet desetljeća Treći program Hrvatskog radija počeo je s dvije emisije i sat i pol dnevnog programa, a danas se emitira 114 emisija na tjedan, 24 sata na dan, svih 365 dana u godini. 

                   

60. obljetnica emitiranja Radio Splita

Ove godine 60. obljetnicu slavi i Radio Split, koji se prvi put oglasio 22. travnja 1945. te je uz Radio Dubrovnik najstariji elektronički javni medij na području južne Hrvatske. Od 28. srpnja 1954. Radio Split počeo je sa stalnim emitiranjem trosatnog programa, a od tada je broj sati emitiranog programa stalno rastao. Sve do 1983. emitirao je od tri do četiri sata vlastitog programa na dan, a te je godine produžio program na pet sati dnevno. Godine 1989. uvode se još četiri sata jutarnjeg programa, a sljedeće, 1990., program se počinje emitirati još jedan sat prije – od 7 sati.

Ususret prvim demokratskim izborima Radio Split je, otvarajući širom vrata slobode javne riječi i dotadašnjim disidentima, odigrao važnu ulogu u demokratskim promjenama. Te se godine RTV Zagreb preimenuje u HTV, kada je i splitska radijska postaja dobila novo ime – Hrvatski radio – Radio postaja Split. Godine 1992.

Radio Split uvodi večernji program do ponoći. Od 1995. program se emitira cjelodnevno: gradski program počinje u 5 sati,  uz reemitiranje noćnog programa Hrvatskog radija, tako da se vlastiti program Radio Splita popeo na rekordnih 19 sati na dan. Od lipnja 2000. godine Radio Split emitira 24-satni vlastiti program. Prema višekratnim ispitivanjima slušanosti program Radio Splita uvijek je među najslušanijima, dosežući i do 40 posto ukupnog slušateljstva te je danas najslušaniji regionalni program u Hrvatskoj.

                

20. obljetnica projekta „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj“

Projekt „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj“, u kojem se hrvatske škole natječu u ljepoti svojih školskih vrtova i okoliša, ove godine slavi 20. obljetnicu. Pokrenut je kroz emisiju „Slušaj kako zemlja diše“ urednice Lidije Komes, a 2005. dobio je nagradu Europske federacije novinara za jedinstven ekološko-edukativni pristup mladima.

Ove godine projekt je dobio i poziv međunarodne cvjetne izložbe „Flora-art“ da na pedeset dvometarskih plakata izloži fotografije dosadašnjih pobjedničkih školskih vrtova. Projekt od samog početka vode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a pridružuju im se i mnogi donatori, kojima zahvaljujemo što pomažu školskim vrtovima cvjetati i rasti.

Srdačno čestitamo Produkcijskom odjelu Obrazovanje i znanost na obljetnici njihova projekta, a najmlađim vrtlarima naše zemlje i dalje želimo uspjeh u podizanju novih i njegovanju postojećih školskih vrtova.