Velikani u sjeni: Andrija Mohorovičić - znanost bez granica

12. travnja na HRT – HTV 3 u 15:40

Područje oko Pokupskog 8. listopada 1909. pogodio je vrlo jak potres. Zgrožen razornim posljedicama potresa poznati meteorolog i geofizičar Andrija Mohorovičić počeo se ozbiljno zanimati za prirodu nastanka potresa te mogućnost njihovih predviđanja. Analizom pokupskog potresa Mohorovičić je došao do neočekivanog i epohalnog otkrića.

Naime, ustanovio je da Zemlja nije cjelovita tj. jednako građena u cijelom presjeku, nego slojevita, te da pomicanjem velikih ploča nastaju potresi. To otkriće dalo je nevjerojatni zamah razvoju geofizike, geologije i seizmologije, a njemu u čast nazvan je krater na Mjesecu, jedan asteroid i sloj zemaljske kugle između kore i plašta - glasoviti Moho.

Također, Mohorovičić je zaslužan i za mnoge druge stvari, uvođenje protugradne obrane, točnog vremena te vremenske prognoze u novinama.

Scenarist dokumentarne serije iz 2012. je Ivan Cigić, a snimatelji su Igor Goić, Mirabel ŠtefanecDarko Vrančić. Redateljica je Matea Šarić, montažer Tomislav Rupić, a skladatelj Kristijan Funarić.

Produkcija:  DSP Studio za HTV
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.