Eurovizija mladih glazbenika: Pobijedio Ziyu He

U Kölnu, pred najvećom katedralom u Europi, najbolji klasični umjetnici tinejdžerske dobi iz cijele Europe borili su se za naslov pobjednika na završnom koncertu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika pred Simfonijskim orkestrom Zapadnonjemačkog radija iz Kölna kojim je ravnala mlada estonska dirigentica Kristiina Poska.

Sudjelovali su flautisti, oboisti, udaraljkaši, harmonikaši, kontrabasisti. U konkurenciji virtuoza iz 14 zemalja, Hrvatsku je predstavljala violinistica Sara Domjanić koja je u ožujku pobijedila na izboru za hrvatskog kandidata održanom u Dvorani Hypo Centra u Zagrebu.

                    
                                                             Sara Domjanić

Pobijedio je predstavnik Austrije, violinist Ziyu He koji je izveo 2. violinski koncert Bele Bartóka. Drugi je slovenski pijanost Urban Stanič, treći violončelist Gergely Devich iz Mađarske.

TV prijenos mogli ste pratiti na drugim programima Hrvatske televizije i Hrvatskog radija.


                          
 
O pobjedniku je odlučivala komisija koju su činili violinist i glavni ravnatelj Bečke filharmonije Clemens Hellsberg (predsjednik), irska klarinetistica Carol McGonnell, njemački pijanist Markus Pawlik (pobjednik prvog Eurovizijskog natjecanja 1982. u Manchesteru), švicarski blok-flautist Maurice Steger i slovenski dirigent Uroš Lajovic

                    
                                                          Sara Domjanić

Eurovizijsko se natjecanje mladih glazbenika održava svake druge godine u nekoj europskoj glazbenoj metropoli, a na njemu sudjeluju najrazličitiji instrumentalisti, od flautista i oboista, preko udaraljkaša sve do harmonikaša i kontrabasista.

Osobito uspješni u završnicama bili su violinisti Isabelle Van Keulen, Julian Rachlin, Julia Fischer i Lidia Baich kojima je pobjeda na ovom natjecanju pokrenula međunarodnu koncertnu karijeru.