Dokumentarac 'Nove tendencije' na Venecijanskom bijenalu

U sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala arhitekture održava se prateći program događanja tijekom kojeg će biti prikazan dokumentarni film o pokretu Novih tendencija, scenaristice i urednice Ane Marije Habjan i redatelja Vladislava Kneževića, snimljen 2011. u produkciji Hrvatske Radiotelevizije.

Program će se održati u središnjim prostorima Bijenala, a na rasporedu je u vrhu ljetne sezone, u petak 8. kolovoza.

Film je nastao tijekom retrospektive Novih tendencija u ZKM-u u Karlsruheu, jednom od najvećih svjetskih središta za umjetnosti i nove medije, točno pola stoljeća nakon osnivanja toga pokreta u Zagrebu.

Tom su se prilikom sastali protagonisti i prisjećali svojih radova i atmosfere u kojoj su stvarali. Zagreb je naime 1960-ih bio središte djelovanja međunarodnog umjetničkog pokreta Nove tendencije i mjesto odvijanja niza utjecajnih izložbi. Pokret je okupljao umjetnike i teoretičare, ali također i inženjere i znanstvenike, posvećene istraživačkom i eksperimentalnom pristupu umjetničkom stvaranju.

Pokret se gradio na temeljima konkretne i konstruktivističke umjetnosti, istraživanju jezika strukture i forme te vizualnih efekata u različitim materijalima i medijima, razvijajući pritom brojne nove vidove izraza, sve do programirane i kinetičke umjetnosti.

Hrvatski paviljon i njegova izbornica, Karin Šerman, prijavili su program pod nazivom Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam, ističući ovaj fenomen u hrvatskoj umjetničkoj povijesti dvadesetog stoljeća.

U programu će sudjelovati istaknuti teoretičari i povjesničari umjetnosti Matko Meštrović, Jerko Denegri, Margit Rosen, Francesco Poli, Alessandro de Magistris te Ivan Rupnik. Izložbeni segment o eksperimentalnom radu arhitekta Vjenceslava Richtera priprema Vesna Meštrić iz MSU-a Zagreb.