Nagrađen HRT-ov film 'Svemirsko znanstveno putovanje'

HRT-ov film Svemirsko znanstveno putovanje o istraživanju novih svjetova i svemirskih prostranstava, urednice i scenaristice Jasne Burić te epizode serijala Hrana kao lijek (Maslina i Med), prikazani su na 7. Sisačkom ekološkom filmskom festivalu - SEFF.

Festival je dio svjetske mreže Green film network, koja okuplja dvadeset ekoloških filmskih festivala iz cijeloga svijeta. Najboljim filmom proglašen je danski Requiem 2019 autora Rutgera Hauera i Sil Van Der Woerda, dok su drugo i treće mjesto osvojili austrijski film The movement Michaela Rittmannsbergera i Second wind Sergeya Tsyssa iz Rusije.


                    

U konkurenciji filmova iznad 15 minuta pobijedio je talijanski film Carmela Camillia IRIRIA – Nina Tierra, a drugo i treće mjesto zauzeli su filmovi Lady Urmia Mohammada Ehsania iz Irana te HRT-ov film Svemirsko znanstveno putovanje urednice, scenaristice i redateljice Jasne Burić, izvršne urednice Nikoline Dragošević i direktora fotografije Mile Tapavičkog.

Svemirsko znanstveno putovanje tematizira istraživanje svemirskih prostranstava Čerenkovljevim MAGIC teleskopima, najvećim na svijetu, smještenim u La Palmi. Mjerenjem gama zračenja iz svemirskih dubina, znanstvenici tragaju za odgovorima na pitanja o tajnama prirode i svemira, a u tom pothvatu sudjeluje tim hrvatskih fizičara i astrofizičara.

Priznanje Svemirskom znanstvenom putovanju i autorici Jasni Burić, nakon 10. dijelnog serijala Hrana kao lijek te filma pod naslovom U potrazi za Božjom česticom, ujedno je još jedna potvrda važnog mjesta Hrvatske televizije u obrazovnom stvaralaštvu od trajne vrijednosti.