HRT osniva HRT centar u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj

HRT nastavlja restrukturiranje racionalizacijom i unaprjeđenjem rada dopisništava i TV studija.

Hrvatska radiotelevizija donijela je odluku o formiranju novog HRT centra koji će do kraja 2014. preuzeti sve njezine radijske, televizijske i internetske programske funkcije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (Bjelovar-Čakovec-Varaždin). U sastavu tog centra djelovat će i nova regionalna radijska postaja koju HRT prije nije imao u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Novi HRT centar bit će nadležan za poslovne obaveze i obuhvatit će programske aktivnosti koje su na tom području dosad obavljali TV studiji u Bjelovaru, Čakovcu i Varaždinu te dopisništva u Krapini i Virovitici.

Racionalizacija, promjena načina rada

U sklopu ovog procesa, značajnije će se promijeniti način rada u dosadašnjim TV studijima Bjelovar, Čakovec i Varaždin. U Čakovcu i Varaždinu će se objediniti i racionalizirati funkcije potrebne za poslovno i programsko djelovanje novog centra, a za Bjelovaru je raspisan interni natječaj za dopisnike s područja bjelovarsko-bilogorske županije. S radnicima HRT-a za čijim će radom time prestati potreba, razmotrit će se mogućnost zaposlenja ili osposobljavanja za rad na drugim poslovima sukladno Zakonu o radu. Sa svih navedenih područja HRT će nastaviti izvještavati bez zastoja te nastojati još kvalitetnije, brže i efikasnije izvršavati sve svoje lokalne i regionalne programske obaveze.

Bolja, jača regionalna mreža

Novi centar pridružit će se regionalnoj mreži HRT centara koju već čine HRT Centri Dubrovnik, Knin (Šibenik), Osijek, Pula, Rijeka, Split i Zadar. Formiranje novog centra dio je sveobuhvatnog programa reorganizacije i razvojnog restrukturiranja HRT-a s ciljem učinkovitijeg poslovanja i kvalitetnijeg izvršavanja zakonskih i ugovornih obaveza HRT-a na cjelokupnom području Republike Hrvatske. U sklopu tog plana već su restrukturirana vanjska i „mala“ lokalna dopisništva HRT-a, a zahvaljujući nabavi suvremene tehnologije, značajnije je unaprijeđen način njihova rada i znatno povećan broj lokalnih dopisnika u Gospiću, Metkoviću, Krapini, Karlovcu, Koprivnici, Požegi, Sisku, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vukovaru i Županji.

U tijeku je uvođenje u cijelosti digitalne tehnologije televizijske proizvodnje u HRT Centrima

Rijeka, Split i Osijek, a pored toga u nove suvremeno uređene prostore useljavaju HRT Centri Dubrovnik i Zadar. Očekuje se da će do kraja 2014. započeti i obnova HRT Centra Pula. Najsuvremenija multimedijalna tehnologija i komunikacijska sredstva nabavljaju se kako bi se postigla veća regionalna mobilnost i efikasnost rada te uspješnije ostvarila funkcija javnog medijskog servisa svih građana Republike Hrvatske, gledatelja, slušatelja i čitatelja HRT-a.

Navedene odluke dio su Programa restrukturiranja HRT-a kojeg je u kolovozu 2013. prihvatila Vlada RH, a čiji je glavni cilj postići efikasno poslovanje i održivi razvoj HRT-a, uz troškove manje od 95% ukupnih prihoda te stvaranje suvremene europske multimedijske radiodifuzne organizacije u funkciji boljeg ispunjavanja zakonskih i ugovornih javnih obaveza HRT-a.