'Halimin put' osvojio dvije nagrade na dva festivala u istom danu

Hrvatsko-slovensko-bosanska koprodukcija Halimin put scenarista Feđe Isovića i redatelja Arsena A. Ostojića snimljena u koprodukciji HRT-a i Arkadene Zagreb u jednom je danu osvojila dvije nagrade na dva festivala, dostižući tako brojku od 31 nagrade i priznanja do sada.

Na 10. Međunarodnom festivalu muslimanskog filma u ruskom gradu Kazanu, u Tatarskoj republici, koji se održavao do 5. do 11. rujna, film Halimin put je nagrađen Grand Prix-jem kao najbolji film festivala. Projekcija u prepunoj dvorani bila spraćena ovacijama publike, uz komentare kako ovaj film treba ostati upamćen i te se treba prikazivati i po školama.

Predsjednik žirija Hodžakuli Narlijev, znameniti turkmenski redatelj i član prezidija Ruske filmske akademije uručio je nagradu redatelju Ostojiću pred 1.500 uzvanika na impresivnoj završnoj svečanosti koja je trajala dva i po sata.

U isto vrijeme, Halimin put je osvojio i Nagradu publike na 23. Chichester međunarodnom filmskom festivalu, koji se tijekom dva i po tjedna održavao u gradu Chichesteru u Engleskoj, nedaleko od Londona. Film je prema zbrojenim glasovima publike nagrađen kao najbolji istočnoeuropski film, u programu "East meets West" u konkurenciji sa 17 poznatih istočnoeuropskih filmova. U isto programu je prikazana i hrvatsko-srpska koprodukcija Svećenikova djeca redatelja Vinka Brešana.