'Alka' - dokumentarni spektakl uoči 300. obljetnice

Sljedeće godine obilježava se 300 godina Sinjske alke. Duga tradicija ovoga viteškog natjecanja koje se nalazi i na UNESCO-ovom popisu nematerijalne baštine, bit će prikazana u dokumentarnom igranom filmu 'Alka' koji je zajednički projekt Hrvatske televizije i Viteškog alkarskog društva.

Dva cara, četiri kralja, četiri predsjednika samo su dio mnogobrojne publike koja je iz godine u godinu, gotovo tri stoljeća bodrila alkare. Pripreme za taj veliki događaj u Sinju koji se održava u spomen na veliku pobjedu nad Osmanlijama 1715. traju cijelu godinu. S koljena na koljeno prenose se  priče o junaštvu, časti i tradiciji Sinjske alke koja je utkana u brojne sfere javnoga života.Dio  te bogate priče otkrit će se u visokobudžetnom filmu uoči 300. obljetnice te viteške igre. 'To će biti film u HD-u, radimo sa high-speed kamerom, bit će puno atraktivnih usporenih snimki. Najatraktivniji dio bit će igrano-rekonstrukcijski dio u kojemu ćemo rekonstruirati tursku opsadu Sinja', kazao je redatelj Dražen Žarković.

Uz rekonstrukciju tih događaja iz 18-og stoljeća, film prati i osobnu priču jednog alkara, njegove pripreme i nastup na alki, kazao je scenarist i urednik Vladimir Brnardić. 'Druga priča je također dokumantarna - Alka kao fenomen u Sinjskoj krajini i Hrvatskoj i sve što se događa oko Alke kao vjerskog, povijesnog i političkog događaja', kazao je.

U 80 minuta filma koristit će se bogat fotografski i filmski materijal. A kako će film izgledati moći ćemo vidjeti sljedeće godine, uoči 300. Sinjske alke.