Dragan Nikolić: Intervju s danskim kraljevskim parom

Uoči njihova četverodnevnog državničkog posjeta Hrvatskoj, Dragan Nikolić razgovarao je s danskom kraljicom Margaretom II. i princem Henrikom u njihovoj rezidenciji u palači Fredensborg.

Kako najobrazovanija europska kraljica - pohađala je pet fakulteta, među ostalima i Cambridge i Sorbonnu, a i tečno govori pet jezika - gleda na činjenicu da 78 tisuća mladih Danaca ne nastavlja obrazovanje nakon završene srednje škole? Zašto mala zemlja poput Danske ne smije biti uskogrudna?

Zašto je Danska, peta najskuplja zemlja na svijetu za život, s najvišim porezima u EU-u, mjesto na kojemu živi jedna od najsretnijih nacija na Globusu? Iako je jaz između bogatih i siromašnih Danaca među najnižima na svijetu, na ulicama Kopenhagena svake noći spava 300-tinjak stranih siromaha. Je li nagrižen koncept danske države blagostanja?

Iako vlada duge 42 godine, prva danska kraljica u povijesti ne namjerava abdicirati s trona najstarije europske monarhije s kontinuitetom. Još ranih 1970-tih ilustrirala je prvo dansko izdanje Gospodara prstenova. Danas slika, dizajnira odjeću i nakit, izrađuje kostime za kazalište i film. Gdje nalazi inspiraciju? I kako se na području umjetnosti nadopunjuje sa suprugom, koji piše poeziju? Koja je tajna njihova višedesetljetnog braka?

Zna li princ Henrik, autor brojnih kuharica i vlasnik vinograda, pokoji hrvatski recept i što misli o hrvatskoj kuhinji i vinima? Što obični Danci znaju o Hrvatskoj, zašto kraljevski par ima posebne simpatije prema dalmatinskoj obali?

Intervju u cijelosti pogledajte u videozapisu.