VIDEO: 'Ne zanimaju me ratovi u kojima smo pobijedili - ne moramo ih ponovno voditi'

'Otkako je objavljena snimka o mom govoru o civilnim žrtvama rata i PTSP-u, protiv mene se na internetu pokrenula nevjerojatna hajka - jedini cilj je mržnja. Moje riječi izvučene su iz konteksta, snimka je skraćena, izjavio je to u emisiji Nedjeljom u dva pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević.

'Ni jednom riječju nije bilo izjednačavanja žrtve i agresora'


Dodao je kako u tom izlaganju ni jednom riječju nije bilo izjednačavanja žrtve i agresora, i ja sam žrtva rata. Ako je i bilo pogreške s moje strane, onda je to bilo miješanje znanosti i politike. Ne mogu se ispričati za nešto što nisam napravio - nego mi je imputirano. Ako je takva snimka nekoga povrijedila, onda mi je uistinu žao, kazao je. Glavašević je istaknuo kako je poanta njegova govora bila - unaprijediti Zakon o civilnim žrvama rata, jer o tim žrtvama ne znamo dovoljno.

VIDEO: Evo što su rekli branitelji o Glavaševiću

'Ne zanimaju me ratovi u kojima smo pobijedili - ne moramo ih ponovno voditi' rekao je. Najavio je da se planira novi zakon o civilnim žrtvama rata po uzoru na Zakon o žrtvama seksualnog nasilja u ratu, koji, kaže, nikoga ne diskriminira. 'Dosadašnji zakoni su, namjerno ili nenamjerno, dio žrtava zakidali za određena prava', ustvrdio je Glavašević. 'Jako je teško 20 godina nakon rata nalaziti rješenja. Radi se o osobama koje još uvjek čekaju pravdu, nije im stigla nikakva naknada i utjeha', dodao je Glavašević. Govoreći o prosvjedu branitelja, kazao je kako ti ljudi zaslužuju svačije poštovanje te da je uvjeren kako se može pronaći način za razgovor.Foto: Sanja Corazza/HRT


'Idem kroz život i gradim nekakvu svoju priču'

'Ja sam pomoćnik ministra i od toga nemam nikakve koristi. Ovdje sam samo zbog branitelja', kazao je Glavašević. Dodao je kako je njegov zadatak pomoći tim ljudima, a ako će im pomoći i na taj način da se iskale na njemu - dobro. 'Potpuno ćemo završiti stambeno zbrinjavanje branitelja, objavili smo Registar.  Kad budem odlazio s ovog mandata, otići ću zadovoljan, ne kalkuliram s idućim mandatom', dodao je. Kazao je kako se svojim ocem nikada nije koristio da bi nešto dobio. 'To je nešto na što ne mogu utjecati, idem kroz život i gradim nekakvu svoju priču', izjavio je. 

'Nije sretan onaj tko živi u mržnji'

'Ne mrzim nikoga. Svatko može naći put koji će ga odvesti dalje od mržnje. Teško je. Uvjek razmišljam kako bi moj tata i moj djed željeli da budem sretan. A nije sretan onaj tko živi u mržnji', kazao je Glavašević. Ljudi su podijeljeni, a to je rezultat politike koja godinama ljude pokušava uvjeriti da neprijatelj spava pred vratima, rekao je te tu situaciju usporedio s događajem na splitskoj rivi.

'U dva dana u godini politika mora ići na stranu. To su dani kada moramo misliti na one koji više nisu s nama - Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza i 18. studenog', kazao je Glavašević. Dodao je kako ga vrijeđa poziv na mržnju, vrijeđa ga kada netko ne plaća porez, a izdaje se za velikog domoljuba. 'Svi oni koji su u Remetincu uvrijedili su ne samo mene nego i sve građane Republike Hrvatske', zaključio je Bojan Glavašević. 

Govorio je o svojem ocu, poeziji koju voli, o 'njegovom' Vukovaru, o svom životu u progonstvu i školovanju u Zagrebu. Pogledajte videoprilog!

Podsjetimo, branitelji i invalidi Domovinskog rata prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja i traže smjenu Glavaševića zbog izjave u kojoj je ustvrdio da je neobično da na strani agresora nema toliko slučajeva PTSP-a. Pri dolasku na posao prije deset dana prosvjednici su ga polili vodom i naguravali. Zbog, kako tvrde, smanjivanja mirovina i drugih prava branitelja - traže smjene ministra Predraga Matića i njegove zamjenice Vesne Nađ, a Vladu optužuju za relativiziranje Domovinskog rata i njegovo izjednačavanje s velikosrpskom agresijom.

Dosadašnje emisije pogledajte OVDJE.

Posjetite
Facebook stranicu emisije.