Dokumentarac Katalonski proces na multimedijskom servisu EBU-a

HRT-ov dokumentarac Katalonski proces autora Dragana Nikolića, snimatelja Bojana Drakslera i Igora Prše te monažera Igora Šumige emitiran je 7. studenoga u podne na multimedijskom servisu Eurovision News Exchange, servisu za razmjenu audio i video materijala članica javnih televizija EBU-a (European broadcasting union).

Film u trajanju od 50 minuta eurovizijska razmjena HRT-a ponudila je za emitiranje u povodu dugo najavljivanog izjašnjavanja građana o ideji o Katalonskom samoodređenju koje će se održati ove nedjelje te je od strane Eurovision News Exchangea prihvaćen i emitiran danas u 12 sati kao News Event.

Tema dokumentarca je aktualna jer je u španjolskoj pokrajni Kataloniji inicijalno trebao biti referendum o neovisnosti koji je španjolski ustavni sud zabranio, no katalonske regionalne vlasti nisu odustale nego su ga nazvale izjašnjavanje građana i ono će se održati ove nedjelje. 

Katalonski proces govori o tome koliko je danas jaka ideja o katalonskoj neovisnosti, razlozima za i protiv te odluke, korijenima katalonske nacije te njihovoj budućnost
, rekao je autor Dragan Nikolić.

Dokumentarni film možete pogledati OVDJE.