HRT- ov dokumentarac Legenda o Veroniki Desiničkoj idući tjedan

U Dvoru Veliki Tabor u Hrvatskom Zagorju u utorak je održana svečana pretpremijera novog HRT-ovog igrano-dokumentarnog filma Legenda o Veroniki Desiničkoj, koji će biti prikazan na HRT-u 17. studenoga na Prvom programu u 20.40 sati.

Priča je to o zabranjenoj ljubavi između plemićkog sina Fridricha Celjskog i pučanke Veronike, o kojoj već pet stoljeća kruži usmena predaja ponajprije zbog tragične sudbine koja je zadesila dvoje glavnih protagonista.

Tadašnji vlasnik Velikog Tabora grof Herman II. Celjski naime protivio se vezi svog sina sa pučankom te je po njih poslao vojsku, koja ih je prema predaji pronašla i kaznila. Veronika je utopljena, a potom i zazidana i zidine dvorca, dok je Fridrich proveo četiri godine u zatočeništvu, nakon čega je bio psihički slomljen. No, prema predaji njezin duh i danas ponekad kruži zidinama dvorca, a aktualnosti priče i danas doprinose duhovi, vještice, dogovoreni brak i nerazjašnjena smrt prve Fridrichove supruge.

Autori filma su Davor Borić i Ljiljana Šišmanović, koji ovu srednjevjekovnu ali uvijek intrigantnu temu donose na male ekrane. Prvenstveno nas je zanimala usmena predaja i razlozi aktualnosti ove priče. Vidjeli smo kazališnu predstavu na tu temu i odlučili se na ekranizaciju. Ovaj film nije potraga za istinom i povijesnim činjenicama, ljudi naprosto vole mitove, a mi se bavimo upravo tim aspektom, rekla je Ljiljana Šišmanović.


Dodaje kako su posebno željeli istražiti zašto priča u narodu preživljava već stoljećima. Kada spominjete tamnice, vještice, zabranjenu ljubav, preljub, smrt prve supruge i duhove, to su  neki elementi koji su prisutni od gotičkih romana pa sve do današnjih sapunica, dodaje Šišmanović.


Film traje 50 minuta i sniman je u Hrvatskoj i Sloveniji te je prije svega, prema riječima autora, pokušaj traganja za istinom te polazi od tvrdnje Umberta Ecca da je istina, nažalost, nigdje ponekad, ali da je potreba za pričanjem priča vječna i sveprisutna.

Davor Borić kaže kako je film sniman u tri navrata, prvo su snimane srednjevjekovne svečanosti, zatim je sniman u Sloveniji, nakon čega su snimani igrani dijelovi u Velikom Taboru. Tema je vrlo intrigantna i mislim da se vrlo lako može povezati s današnjim vremenom obzirom da se informacije i predaja uvijek mogu kanalizirati na više načina, i tako uvijek dolazi do publike, kao i ova naša priča sa Veronikom, rekao je Borić.


Hrvatska radiotelevizija i ovim projektom daje doprinos popularizaciji i očuvanju hrvatske kulturne baštine, a film bi, prema riječima autora, trebao doprinijeti i promidžbi turizma budući da je Srednji vijek kao povijesna epoha i danas vrlo aktualan.