Niagara - drama

30. travnja na HRT – HTV 3 u 22 sata (12)

Iako snimljen u tadašnjem sumornom i ozbiljnom stilu film noira, film Niagara osebujnoga i vještoga redatelja Henryja Hathawaya (The House on a 92th Street, Nevada Smith, How the West Was Won) snimljen je u technicoloru i bio je jedan od najvećih financijskih uspjeha 1953. godine.


Vrlo je originalne priče i zanimljivih, psihološki pomno razrađenih likova i njihovih složenih odnosa, te zanimljive redateljeve uporabe motiva koji nagovještaju njihova unutarnja stanja, poput turobnih soba u prividno veselom, neopterećujućem ljetovalištu i golemih Niagarinih vodopada. S filmom Niagara, najveća hollywoodska zvijezda svih vremena Marilyn Monroe postala je planetarno slavna. Scenarij je djelo Charlesa Bracketta, Waltera ReischaRicharda L. Breena.

                                                 * * *

Mladi bračni par, Ray i Polly Cutler, dolazi na bračno putovanje na Niagarine slapove. Bungalov koji su rezervirali nije prazan - u njemu je neobičan bračni par koji ih zamoli da im ga prepuste i smjeste se u susjedni. Naime, ovi supružnici su mlada, izazovna djevojka Rose i George, mnogo stariji muškarac koji je vidno depresivan, možda čak i psihički rastrojen. Prilikom razgledavanja slapova Polly slučajno zatiče Rose kako ljubuje s privlačnim mladićem, no to taji, shvaćajući da je njihov slučaj mnogo kompleksniji nego što joj se činilo. I bit će u pravu, jer Rose i mladić kuju opasan plan kako da se riješe njezinoga supruga...

Uloge: Joseph Cotten, Marilyn Monroe, Jean Peters, Max Showalter, Denis O'Dea, Richard Allan, Don Wilson