Pobjednici ovogodišnjeg projekta 'Najljepši školski vrtovi u RH'

Na svečanosti u HRT-ovu Studiju Bajsić dodijeljene su nagrade projekta Najljepši školski vrtovi za 2014.

Zlatna povelja HRT-a za najljepši školski vrt kontinentalne Hrvatske dodijeljena je Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića iz Petrinje, dok je za najljepši školski vrt primorske Hrvatske dodijeljena Osnovnoj školi Žrnovnica iz Žrnovnice.


Učenici iz Petrinje

Povjerenstvo je također odlučilo da se specijalna nagrada dodijeli Dječjem vrtiću Ivančica iz Ivanca za najljepši dječji vrtić u Republici Hrvatskoj te da se nagrada za kontinuitet dodijeli Mikleuš iz Mikleuša.

Uz svečanost proglašenja pobjednika, proslavljena je i obljetnica projekta kojeg već 20 godina zajednički vode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Usto, vrijedne mlade vrtlare podupiru te daruju i brojni drugi donatori te ih tako potiču da uljepšaju školski okoliš i u svojim vrtovima sačuvaju ljepotu hrvatske prirode te njezinu bogatu biološku raznolikost.Projekt Najljepši školski vrtovi počeo je 1995. na poticaj Obrazovnog programa Hrvatskog radija, emisije Slušaj kako zemlja diše i njezine urednice Lidije Komes.

Od tada se u uređenju i ljepoti svojih vrtova natječu učenici osnovnih i srednjih škola cijele Hrvatske, a neki su vrtovi, primjerice vrt osnovne škole u Kaštel Lukšiću, vrt OŠ Orašac kraj Dubrovnika, vrt Šibenske privatne gimnazije u Šibeniku te vrt poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu postali i turistička odredišta te ih posjećuju domaći i strani turisti.Lidija Komes kaže da je ideja niknula iz ljubavi prema djeci i uvjerenja da djeca mogu ispraviti greške odraslih i više cijeniti prirodu. Vodi nas ideja da dijete kad jednom posadi i njeguje biljku, tu biljku neće uništiti, te da će nove generacije djece u očuvanju prirode u Hrvatskoj i našega planeta biti u tome bolje od svojih roditelja, ističe.

Projekt Najljepši školski vrtovi 2005. godine dobio je nagradu Europske federacije novinara za jedinstven ekološko-edukativni pristup mladima.


Najljepši školski vrtovi 2013.