[VIDEO] Markovina u Nu2: Zbog Tuđmana moralni, civilizacijski, ekonomski i socijalni slom Hrvatske

Koncept totalitarne svijesti u kojoj netko ne misli poput vas ili se ne slaže u pogledu vašeg političkog djelovanja odmah se proglašava državnim neprijateljem. To je zapravo ono što Jure Šundov i ostali cijeli život govore. Dakle, oni stalno forsiraju da se srušio totalitarizam, da imamo demokratsko društvo, a onda ne pristaju na činjenicu da netko o njihovim idolima misli sasvim drugačije. Odgovor je to gosta emisije Nedjeljom u dva povjesničara iz Splita Dragana Markovine na uvodnu izjavu bivšega dogradonačelnika Splita da je Markovina bio gradonačelnik Splita, Split više ne bi bio u Hrvatskoj.

Danas se razgovara mirnije o Franji Tuđmanu zato što je postignut konsenzus da se o njemu i njegovoj vladavini više ne problematizira. Ako bismo se ozbiljnije pozabavili razdobljem kojim je vladao, ne znam što bih pozitivno izvukao iz njegova naslijeđa, rekao je Markovina.

Ne bi pobjeđivao na izborima da nije u jednom trenutku pogodio s pričom o nezavisnosti Hrvatske i pogodio osjećaje većine građana ove zemlje. Međutim, ako ćemo razmišljati malo drugačije, hajdemo postaviti tezu: zašto bi država, pa bilo koja, kako god da se ona zvala, bila krajnji cilj. To je ambalaža. Mislim da je najvažnije imati sadržaj. Što je sadržaj te države koju je on na neki način preuzeo i osamostalio te izgradio nešto novo. Mislim da je sadržaj radikalni nacionalizam, obračun s neistomišljenicima, nagla klerikalizacija društva, potpuno antimoderni pokret koji je stvoren u Hrvatskoj devedesetih. Zapravo je Franjo Tuđman stvorio da je Hrvatska nakon njegove vladavine, i do danas se od toga nije oporavila, doživjela moralni, civilizacijski, ekonomski i socijalni slom. To je vrlo jasno, smatra.Lako je moguće očekivati da bi bilo bolje da je državu preuzeo Vlado Gotovac, kazao je i podsjetio da je Gotovac bio napadnut u Puli kad je rekao što misli o državi, nakon čega se zapravo nikad nije oporavio.

Postavljam normalna pitanja koje većina društva ne želi da se postavljaju. Nacionalizam nam neće dobro donijeti niti dugoročno niti kratkoročno, a u njemu egzistiramo manje-više već 24 godine. Zašto bi Tuđman bio spospobniji ili spremniji od bilo koga drugoga da se obrani država. To je shvaćanje društva kao stada ovaca, kao da se oni ne znaju sami voditi, mišljenja je Markovina.

Da Tuđman nije bio predsjednik, da je bio netko drugi, uvjeren sam da se ljaga na moralnom, svjetonazorskom poimanju Hrvatske ne bi dogodila. Ne bi bilo izbacivanja iz stanova niti ubojstava civila druge nacionalnosti da je bila neka druga vlast koja je bila iole civiliziranija od njegove. A to onda bitno mijenja sliku Hrvatske kakva je mogla eventualno biti, rekao je.

Jasna je stvar da je način na koji je Tuđman ustrojio nogomet u državi podređen jednom klubu, počeo je Markovina razgovor o temi nogometa.

Živimo u nepravednom sustavu. O svemu odlučuje uski krug, a obični ljudi gube nadu. Radnici bi trebali upravljati tvrtkama. Suludo je da Vlada ulaže oko milijun kuna na školovanje znanstvenih novaka, a onda ih otpušta u naponu snage uz izgovor da nema novca, komentirao je svoj nedavni otkaz. Smatra da se drukčije treba pristupati takvim stvarima. Moj rodni Mostar više nije isti. Raspudić zastupa politiku nacionalizma koja je uništila taj grad do temelja, neka su od mišljenja koja je podijelio gledateljima HRT-a.

Koliko će povijesne teme dominirati predsjedničkim izborima, treba li povijest ostaviti povjesničarima te ima li splitska pobuna neke dublje motive osim nogometnih, pogledajte u videoprilogu.

Podsjetimo, Franjo Tuđman bio je tema emisije HRT-a Otvoreno na 15. godišnjicu njegove smrti koja je bila prije četiri dana. Preteško je reći da je bio diktator, ali teško je reći i da je bio demokrat do kraja. Imao je pozitivnih elemenata, možda jako puno za neke ključne trenutke nacionalne opstojnosti, ali je bilo i puno propusta, rekao je povjesničar Tvrtko Jakovina. Pogledajte cijelu emisiju Otvoreno koja se bavila likom i djelom Franje Tuđmana.