Vlatku Grguriću nagrada HHO-a za promicanje ljudskih prava

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, Hrvatski helsinški odbor (HHO) dodijelio je godišnje nagrade za izvanredne zasluge u zaštiti i promicanju ljudskih prava.

HRT-ovoj emisiji Plodovi zemlje i njezinom uredniku Vlatku Grguriću pripala je nagrada Joško Kulušić za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava na području medijskog djelovanja.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković dobio je nagradu Miko Tripalo zbog inzistiranja na poštovanju visokih standarda ljudskih prava i iniciranje rezolucije EP-a o Šešelju. Muftija Islamske zajednice u Zagrebu Aziz ef. Hasanović dobio je nagradu Sulejman Mašović-Luka Vincetić-Jovan Nikolić za doprinos međureligijskom dijalogu i vjerskoj toleranciji.

Svečanost uručenja nagrade održala se u Preporodnoj dvorani palače Narodni dom pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine te je po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost.