'Preteško reći diktator, ali nije bio demokrat do kraja'

Hrvatski udžbenici povijesti među najboljima su u jugoistočnoj Europi. Nema potrebe da se nešto u njima mijenja o Franji Tuđmanu. Mora se raspraviti iz različitih kutova o Tuđmanu i onda iz kritičnog odnosa možemo doći do toga tko je stvarno bio on i kakva je bila Hrvatska. Imao je državničkih elemenata, bio je odlučan, jasnu viziju, ali je u nekim elementima bio demode. Preteško je reći da je bio diktator, ali teško je reći i da je bio demokrat do kraja. Imao je pozitivnih elemenata, možda jako puno za neke ključne trenutke nacionalne opstojnosti, ali je bilo i puno propusta, rekao je povjesničar Tvrtko Jakovina u emisiji HRT-a Otvoreno koja se bavila likom i djelom Franje Tuđmana.

Petnaesta je godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika. Je li Franjo Tuđman bio autoritarni diktator ili tvorac moderne Hrvatske i pobjednik u Domovinskom ratu? Zašto je i danas njegovo naslijeđe važna politička tema u predsjedničkoj kampanji?

U emisiji HRT-a Otvoreno odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja potražili su Mislav Togonal i njegovi gosti: Andrija Hebrang, Tvrtko Jakovina, Jure Radić i Davorko Vidović. 

[VIDEO] Tko je Franjo Tuđman za predsjedničke kandidate

Nije bio autokrat i diktator, ali je bio vođa, svjestan svoje odgovornosti u presudnom trenutku hrvatske povijesti. U privatnom životu bio je iznimno topao čovjek. Mogu posvjedočiti da sam iznio mnogo različitih mišljenja i prihvaćao je mnoge ideje i razmišljanja. No nije volio da mu se suprotstavlja na otvorenoj sceni i na sastancima. Bilo je situacija da se on postavio kao državnik prema veleposlanicima. Madeleine Albright se postavljala prema njemu, a nije bila u njegovu rangu i to nije dopuštao, rekao je Radić. 

Današnje udžbenike za srednju školu pisali su oni koji pojma nemaju, pogotovo poglavlje o Domovinskom ratu. Kada sam čitao udžbenik za 4. razred gimnazije, pitao sam se je li to bio taj rat u kojem sam ja bio. Početak kriminala u Hrvatskoj je embargo na kupnju oružja za Hrvatsku. Tada je počela ilegalna kupnja i tu se jedna grupa koja je zaslužna za nabavu oružja, nakon što je završilo takvo poslovanje, nije mogla prebaciti na normalan način poslovanja. Razišli smo se u vezi s načinom na koji treba riješiti kriminal. Ja sam smatrao da to treba preko noći, a on je smatrao da to ne treba naglo rušiti, rekao je Hebrang.

Nisam imao osobne kontakte s Tuđmanom, ali iz kontakata koje je imao Ivica Račan na neki način bio sam involviran. Njih dvojica imali su složen odnos, višedimenzionalan, dvojica su najzaslužnijih političara devedesetih godina. Kad su se donosile odluke od presudne važnosti kontaktirali su često, ali još češće telefonom. Kada bi ocjenjivao ono iz javnosti i ono iz pozadine, onda je Tuđman bio i državnik i vojskovođa, ali nije bio intimno prihvatio demokraciju. Izraz demode je izraz na koji je on shvaćao demokraciju. Teško se može govoriti o normalnom demokratskom sustavu. Respekt koji je išao prema SDP-u barem kao prema potencijalnoj budućoj lijevoj stranci bio je primjeren, smatra Vidović.

Što su još o Franji Tuđmanu rekli Radić, Jakovina, Hebrang i Vidović  doznajte u videoprilogu.