Umorstva u Midsomeru - nov Barnabyjev partner

Od srijede, 9. rujna na HRT - HTV1 u 15:05 (12)

U 16. sezoni jedne od najomiljenijih britanskih kriminalističkih serija Midsomer dobio novog borca protiv zločina - nova Barnabyjeva partnera Charlieja Nelsona, kojega glumi Gwilym Lee (Restless, Fresh Meat, The Hollow Crown).

Redovitu glumačku ekipu serije upotpunjuju Fiona Dolman u ulozi Sare, Tamzin Malleson kao patologinja dr. Kate Wilding, a tu je i pas Sykes. Kate naredniku Nelsonu iznajmi sobu, a ona i Barnabyjevi pomognu mu da proslavi prvi Božić u Midsomeru.

U novim su nastavcima gosuju  mnoge britanske zvijezde, a uzbuđenja i napetosti ne nedostaje ni u ovoj sezoni.U  epizodi The Christmas Haunting, Nelson dolazi u Midsomer i ulijeće ravno u istragu ubojstva. Muškarac je proboden antiknim mačem u ukletom dvorcu Morton Shallows. U Let Us Prey niz ubojstava u Midsomer St. Claireu nadahnut je sablasnim slikama na srednjovjekovnoj freski nedavno otkrivenoj u kripti crkve. U trećem nastavku Wild Harvest Barnaby i Nelson istražuju okrutno ubojstvo bogatog farmera Martina Stricklanda koji je premazan uljem s tartufima i ostavljen da ga izmasakrira vepar.

Kad netko vlasnika aerodroma Finchmere baci iz aviona u smrt u priči The Flying Club, Barnaby i Nelson otkriju da uzbudljivi svijet akrobatskih pilota i ratnih heroja skriva mnogo mračnih tajni.

Unatoč idiličnoj ljepoti Midsomera, do emitiranja stote epizode u njemu je više od tristo ljudi prerano umrlo. Dogodilo se 281 ubojstvo, 12 nesretnih smrti i 11 samoubojstava. Najopasnije selo s najvećom smrtnošću je Badger's Drift u kojem je smještena radnja prve epizode i iz koje polazi stota.Od početka serije upotrijebljena su mnoga bizarna i jeziva oružja poput neispravnog mikrofona koji je izazvao strujni udar, francuske giljotine, igle za šešir, boca zimnice, brda novina, vodorige s krova i polica s midsomerskim plavim sirom.

Umorstva u Midsomeru
najgledanija su serija na ITV-u i jedan od najboljih izvoznih proizvoda britanske televizije. Emitira se u dvjestotinjak zemalja, od Afganistana do Zambije. Službena stranica serije je hit na Facebooku s više od 125.000 obožavatelja.

Ove epizode Umorstava u Midsomeru napisali su Chris Murray, Paul Logue, Rachel Cuperman i Sally Griffiths te Michael Aitkens, a režirali su ih Nick Laughland, Alex Pillai, Renny Rye i Luke Watson. Producentica je Louise Sutton, a izvršna producentica Jo Wright.

 Radnja prve epizode odvija se na Božić, kad u Midsomer dolazi novi detektiv Charlie Nelson. Od prvog trenutka ima pune ruke posla s intrigantnim ubojstvom u selu Morton Shallows. Muškarac je proboden antiknim mačem tijekom zabave s lovom na duhove u ukletom dvorcu. Hoće li Barnaby i Nelson uspjeti naći zemaljski motiv ubojstva i uloviti ubojicu?
  
MIDSOMER MURDERS 16  
Uloge:  Neil Dudgeon (Barnaby), Gwilym Lee (Nelson), Elizabeth Berrington (Libs Pearce), Nadia Cameron-Blakey (Tabby Fergus-Johnson), Les Dennis (Brendan Parce), Fiona Dolman (Sarah)
 Scenarij:  Chris Murray  
Režija:  Nick Laughland