Igrano-dokumentarna serija Adam i Eva na usluzi HRTi

Na multimedijskoj usluzi HRTi donosimo četiri polusatne epizode igrano-dokumentarne serije Adam i Eva redateljice Nane Šojlev koja propituje muško-ženske odnose.Vječni antagonizam između muškaraca i žena, ambivalentni odnos u kojem jedni bez drugih ne mogu, ali sve više ni jedni s drugima, tema je serije koja zagovara razumijevanje i priznavanje svih aspekata spolnih različitosti, kao temelja bolje komunikacije i harmoniziranja odnosa među spolovima.

Od trenutka u kojem je Eva pokazala višak inicijative, uloge muškarca i žene jasno su definirane. Je li i danas tako? Tijekom povijesti borili smo se za ravnopravnost, no jesmo li se istodobno negdje malo zabunili? Nerazumijevanje, gubitak komunikacije, česti razvodi, disfunkcionalne obitelji, sve veći broj samohranih roditelja i na kraju osamljenost kao temelj duha našeg vremena... simptomi su današnjeg društva i odlika većine suvremenih muško-ženskih odnosa. Kada je došlo do zabune i gdje? Tijekom turbulentne Francuske revolucije ili na podu hipijevske komune? Je li uzrok nesporazuma možda u tome da se muškarci i žene ipak bitno razlikuju? Je li naša biologija ujedno naša sudbina? I je li danas politički korektno postavljati takva pitanja?
Odnosi žena i muškaraca kroz četiri epizode serije Adam i Eva s jedne strane promatraju visoke zahtjeve društva koje od žena traži da briljiraju na poslu, u odgoju djece, u kuhinji i krevetu, uz medijski pritisak za trajnom mladosti i ljepotom te s druge strane poljuljane autoritete muškaraca koji su izgubili tradicionalnu ulogu jedinih hranitelja obitelji. Posljednjih su desetljeća znanstvenici osvijestili i dokazali drastične prirodne razlike među spolovima. Od bioloških, poput utjecaja hormona na ponašanje, do evolucijskih. Osobito je velik napredak ostvaren u istraživanjima muškog i ženskog mozga te njihovim različitim reakcijama na istovjetne aktivnosti, zadatke i podražaje. Što bi se reklo jednostavnim jezikom: da, drastično se razlikujemo i iz svoje kože ne možemo! Možemo biti ravnopravni, ali nismo jednaki!, ističe Šojlev. 
                                                                 Otkad su naši biblijski praroditelji istjerani iz raja, nismo se smirili. Hoćemo ga natrag, kaže redateljica serije većim dijelom snimljene u trgovačkom centru, koji za većinu ljudi predstavlja instant raj, mjesto izobilja, sreće i susretljivosti u kojem je uvijek toplo, a sve je nadohvat ruke. Šojlev dodaje da je, unatoč ozbiljnoj temi, scenaristički i redateljski pristup komunikativan, što znači da se o uzajmnim razlikama - i frustracijama koje donosi njihovo nerazumijevanje - govori duhovito, stilizirajući svakodnevne životne situacije u kojima su te razlike najočitije.


U dokumentarno-igrane scene povremeno su umetnute plesne sekvence, koje naglašavaju emotivne raspone od ljubavi i strasti - do mržnje i agresije. Dva plesača, muškarac i žena, u ambijentu koji stilizirano utjelovljuje suvremenu predodžbu raja (veliki shopping-centar), jezikom suvremenog plesa izražavaju arhetipske ideje i osjećaje karakteristične za misterij naših uzajamnih odnosa.

Montažerka je Davorka Feller, a direktor fotografije Mario Britvić.