Veronica Guerin - biografski film

18. siječnja na HRT - HTV 2 u  21 sat

Godine 1994. u Irskoj broj zločina povezanih s drogom bio je veći nego ikada. Bilo je 15.000 registriranih ovisnika o heroinu, a velik broj umrlih bio je mlađi od 15 godina.


Te godine novinarka Sunday Independenta Veronica Guerin odlučila je istražiti tko su ključne figure u narkomanskom lancu, a to ju je vodilo sve dublje i dublje u svijet opasnih zločinaca. Ubili su je 19. lipnja 1996. godine. Svi u Irskoj sjećaju se gdje su bili u trenutku kad su čuli da je Veronica Guerin ubijena. U pogrebnoj povorci pratio ju je cijeli grad.

Samo tjedan dana nakon njezine smrti u Irskoj je donesen zakon po kojemu država može oduzeti imovinu onima koji su makar samo pod sumnjom da trguju drogom, a svi glavni vođe uhićeni su i kažnjeni. Nakon njezinih članaka u protestnim marševima sudjelovale su tisuće ljudi. Stopa zločina je pala.

Film o Veroniki Guerin iz 2003. režirao je Joel Schumacher, prema scenariju Carol Doyle i Mary Agnes Donoghue. Na IFTA-i ga je publika proglasila najboljim irskim filmom. Na Festivalu političkog filma u SAD-u dobio je glavnu nagradu, a u San Sebastianu nagradu solidarnosti.

Cate Blanchett nominirana je za Zlatni globus i niz drugih nagrada za ulogu Veronike. Malu epizodnu ulogu u filmu ima danas velika zvijezda Colin Farrell, koji je dobio MTV-jevu nagradu za filmsku ulogu.