Povjerenstvo programskog kolegija HRT-a o prijenosu inauguracije

Temeljem značajno povećanog broja pritužbi i negativnih komentara naših gledatelja na emisiju Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović posebno Povjerenstvo programskog kolegija HRT-a obavilo je temeljitu produkcijsku i programsku analizu sadržaja spomenute emisije.

Usprkos izvanrednim rezultatima gledanosti te besprijekornoj organizaciji i realizaciji projekta koji je zahtijevao angažman značajnih novinarskih, produkcijskih i tehnoloških kapaciteta, analizom je utvrđeno da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen, uočena je dramaturška neujednačenost i povremeno iznošenje neprovjerenih, odnosno netočnih podataka.

Nadalje, kolegica Gojan u ulozi voditeljice prijenosa uživo iz studija, koristeći svoj osebujan autorsko-komentatorski izričaj često je odstupala od neutralnog, stilski neobilježenog načina moderiranja kakav je standardima struke predvidjen i uobičajen za ovakve emisije, a osobito kad je riječ o posebnom događaju od javnog interesa kao što je svečanost inauguracije hrvatske predsjednice.


Imajući u vidu navedeno, utvrdjen je profesionalni propust zbog kojeg ćemo pokrenuti postupak u skladu s internim procedurama predviđenim za takve slučajeve. Istovremeno, ispričavamo se onom dijelu naših gledatelja koji su zbog ovog propusta dio emisije Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović doživjeli neprikladnim.


S druge strane, odlučno odbacujemo krajnje tendenciozne objede na račun kolegice Gojan, uredništva i čelništva HRT-a, kako je u ovom slučaju bila riječ o politički pristranom i namjerno neobjektivnom izvješćivanju kako bi se naštetilo ugledu Predsjednice RH gđe Kolinde Grabar Kitarović.


Programsko vodstvo HRT-a  nastavit će razvijati objektivnost i vjerodostojnost novinarskog i uredničkog pristupa.  U tim nastojanjima, kritičko sagledavanje vlastitog rada, odnosno njegova detaljna analiza i dalje će biti jedan od temeljnih alata za dostizanje visokog profesionalnog standarda kojem težimo.


Ravnatelj programa HRT-a
Saša Runjić