Varaždinski gimnazijalci kao europarlamentarci

Hrvatska je jučer u Europskom parlamentu u Strasbourgu - umjesto 11 imala čak 28 zastupnika. Riječ je o gimnazijalcima varaždinske Prve gimnazije koji su sudjelovali u projektu EUROSKOLA. Učenici iz cijele Europe bili su jedan dan zastupnici, nisu se svađali i tako su starijima očitali lekciju.

Kad bi u Europskom parlamentu odlučivali mladi, na pitanje je li Europska unija dobra institucija, 90 posto odgovorilo bi potvrdno. A je li euro prednost? Čak četvrtina misli da nije. Među mladim europskim zastupnicima svoje su odgovore dali i učenici varaždinske Prve gimnazije.

Učenik četvrtog razreda Karlo Dukarić ističe kako Europa predstavlja nadu, dok njegova kolegica Donata Jambriško smatra da nam članstvo u EU omogućava korištenje sredstava iz europskih fondova, što nam kasnije omogućava daljnji razvoj gospodarstva.

Ideju bolje Europe predstavili su na plakatu koji je bio svojevrsna ulaznica u ovu staklenu instituciju sa stotinama ureda, gdje se kreira europsko zakonodavstvo. Budući da se u Europskom parlamentu donose odluke koje su važne za građane Europske unije, pa tako i Hrvatske, učenici će se upoznati na koji se način donose te odluke, objasnila je profesorica Nada Šprem.

Parlament je samo parlament, a ono što su učenici postigli je - europsko prijateljstvo. Čega u politici itekako nedostaje.