HRT se uključio u projekt 'Fred&school'

HRT Akademija u suradnji s PO Djeca i mladi uključila se u europski projekt Fred@school (Fred u školi) koji financira Europska unija. Nositelj projekta je Fred film radio, europski višejezični internetski radio koji se bavi promicanjem filmske pismenosti i međukulturalnog dijaloga.

Fred@school
je projekt (službenu web stranicu posjetite ovdje) nastao u okviru programa Kreativna Europa, a glavna mu je namjena dovesti europski film u škole te pokrenuti kreativan, dinamičan dijalog s mladima od 14 do 16 godina. i naučiti ih kako se o filmu i njegovim vrijednostima može govoriti radijskim jezikom. Projekt je započeo u ožujku kada se prikazuje prvi od četiri europska filma. Svi filmovi dobitnici su nagrade Lux koju dodjeljuje Europski parlament za promicanje svijesti o ljudskim pravima.

Prikazivanje će se održati istovremeno u svim školama koje su uključene u projekt u osam zemalja koje sudjeluju (UK, Italija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Hrvatska, Rumunjska i Island), zahvaljujući online „virtualnom kinu“. Nakon svakog gledanja, određeni broj učenika iz svake škole, uključit će se u izradu kratkih radijskih priča na engleskom i na hrvatskom jeziku koji će biti emitirani na FRED Film Radio, a radovi naših škola i u programu Hrvatskoga radija.
Njihove radio uratke možete preuzeti iz priloga.

Učenici će samostalno, prije nastave preslušati obrazovne audioisječke na temu filma, a nakon niza lekcija koje pokrivaju osnove filmske pismenosti pohađati će mjesečne projekcije filmova u školi. Isti filmovi biti će prikazani istoga dana u svim školama i zemljama EU-a koje sudjeluju u projektu. Nakon svake projekcije održati će se rasprava u sklopu nastave, a od učenika će se tražiti da diskutiraju o nizu pitanja primjerice, koji su im najzanimljiviji aspekti filma, kulturne raznolikosti koje su zamijetili i dijelovi koji su ih najviše impresionirali. Cilj takvih rasprava je postizanje konsenzusa oko četiri točke za koje učenici vjeruju da će ostaviti trajan dojam na bilo koju potencijalnu publiku.

Nakon provedene rasprave, učenici će sudjelovati u izradi samostalnih radiouradaka s osvrtom na naučeno te će istodobno ne samo obogatiti svoja znanja vezano uz filmsku kulturu nego i svladati osnovne vještine izrade priloga za radio.

Radijski prilozi emitirati će se u programu radijske postaje FRED na materinjem jeziku, a i kraća verzija audiozapisa na engleskom jeziku.

Svi filmovi prikazani u sklopu projekta bit će europski filmovi (uži izbor nagrade LUX koju dodjeljuje Europski parlament) izabrani između recentnih filmova koji prikazuju suvremeni život i kulturu svake pojedine zemlje. Filmovi će biti prikazani na izvornom jeziku i s titlovima ali pripremiti će se prilagođene verzije za učenike oštećenog vida ili sluha, tako da će projekt biti potpuno inkluzivan.

Projekt FRED AT SCHOOL uključuje i istraživanje razine filmske pismenosti među europskim učenicima koje provodi Autonomno Sveučilište iz Barcelone. Na početku projekta, te nakon svake projekcije, učenici će biti zamoljeni da ispune upitnik o filmu i o tome kako su ga doživjeli. Škole uključene u projekt činit će ekskluzivni uzorak koji će se koristiti za procjenu razine filmske pismenosti među mladima u Europi. Prikupljeni podaci obradit će se, a rezultatima će se koristiti Europska komisija u razvoju politike za promicanje europske kinematografije. Rezultatima će se po potrebi koristiti i drugi djelatnici u filmskoj industriji.HRVATSKE ŠKOLE KOJE SUDJELUJU U PROJEKTU


1. OSNOVNA ŠKOLA SVETI PETAR OREHOVEC

Sveti Petar Orehovec 90
48267 Orehovec

Voditelj projekta: Stojanka Lesički

Učenici: Terezija Mekovec, Nikolina Ranilović, Josipa Dubravec, Zdravko Pažur, Ivan Funtak, Ivan Višak, Luka Miklečić, Sanders Miklečić, Domagoj Blagoj, Andrija Trušček, Karla Senko, Marko Miklečić, Nikolina Žugec, Antonija Kos, Nikolina Štragelj, Ivana Vrbančić, Lorena Hubina, Gabrijela Tremski, Martina Kešer, Marko Hadrović, Tina Mikec, Veronika Tomak, Ivana Peklić

http://os-sveti-petar-orehovec.skole.hr/
2. OSNOVNA ŠKOLA LAUDER HUGO KON

Trg Katarine Zrinske 2
10 000 Zagreb

Voditelj projekta: Tomislav Šimić

Učenici: Leonarda Novak, Ivan Rajič, Tarik Nuhić, Dominik Suchar, Katja Malešević, Marko Adler

http://www.os-lauder-hugo-kon.skole.hr/


3. OSNOVNA ŠKOLA RUDEŠ

Jablanska ulica 51
10 000 Zagreb

Voditelj projekta: Mirjana Jukić

Učenici: Martina Jerković, Mihaela Periš, Katarina Jukić, Karlo Gagulić, Helena Frančić, Filip Pupovac, MajaBubalo, Ivan Smoljo, Luka Katić, Mario Ivančević

http://os-rudes-zg.skole.hr/
4. OSNOVNA ŠKOLA MALEŠNICA

Ante Topića Mimare 36
10 090 Zagreb

Voditelj projekta: Branka Janković Kursar


Učenici: Dominik Matić, Viktor Mršić, Mato Gudelj, Tara Toplek, Rebeka Skorin, Ana Lena Ćibarić, Filip Ivić, Lucija Kožulj, Klea Miloš Hasel, Dominik Rački, Marija Čižmek, Maja Drmač, Luka Jukić, Neven Matulić, Lovro Obajdin, Klaudija Solenički

http://www.os-malesnica-zg.skole.hr/


5. CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE DUBRAVA

Prilaz Tomislava Špoljara 2
10 000 Zagreb

Voditelj projekta: Tatjana Tarandek

http://www.centar-dubrava-zg.skole.hr/