Drugi muškarac - drama

10. lipnja na HRT - HTV 2 u 21 sat

Markantni Peter vlasnik je male ali uspješne informatičke tvrtke iz Londona, čovjek naizgled sretno oženjen senzibilnom Amerikankom Lisom. dizajnericom skupocjenih ženskih cipela, s kojom ima prekrasnu kći Abigail.

Peter je u braku s Lisom već 25 godina, makar i protiv svoje volje požrtvovno ju prati na modnim revijama i vjeruje da nakon toliko zajedničkog života zna sve o njoj. Iako Lisa ponekad oštro prokomentira neki njegov postupak ili izgovorenu riječ, Peter vjeruje da su i takvi komentari sastavni dio skladnog braka. Nedugo nakon jednog njihova ozbiljnijeg razgovora o bračnoj nevjeri, Lisa sama otputuje u poslovni posjet tvornici cipela u Milanu, da bi joj se ubrzo izgubio svaki trag.

Suočeni s njezinim nestankom, Peter i Abigail su isprva sasvim zbunjeni i izgubljeni, da bi poslije nekog vremena pokušali rekonstruirati događaje i proniknuti u razloge Lisina nestanka. Nakon što Peter jednog dana na crvenim cipelama u njezinom uredu pronađe poruku s riječima "jezero Cuomo", te nakon što otkrije zagonetne sms-poruke i e-mailove koje je razmjenjivala sa stanovitim Ralphom, odluči smjesta otputovati u Italiju i istražiti o čemu je riječ.Stigavši u Milano, Peter će zahvaljujući svojim vezama otkriti da je Ralph  naočiti muškarac koji je čak 10 godina održavao tajnu vezu s Lisom. A kad s njim počne igrati šah, Peter će otkriti detalje odnosa Ralpha i Lise, što će u njemu probuditi ljubomoru i agresivnost.

Intrigantna i atraktivna drama THE OTHER MAN iz 2008. s elementima trilera i melodrame Drugi čovjek zasad je posljednji zapaženi kino-projekt darovitog scenarista i redatelja Richarda Eyrea (Iris), potpisnika izvrsne te za 4 Oscara i tri Zlatna globusa nominirane psihološke drame Bilješke o jednom skandalu, adaptacije istoimenog nagradom Man Booker ovjenčanog bestseler-romana Zoe Heller.

Nakon što se tim ostvarenjem afirmirao kao filmaš spretan u ekranizacijama zahtjevnih, suptilnih te tematski kompleksnih proznih predložaka, Eyre je kao svoj sljedeći projekt odabrao prilagodbu hvaljene kratke priče njemačkog pravnika i pisca Bernharda Schlinka (Žena kojoj sam čitao).Protagonistice Schlinkove proze su emotivne žene s uznemirujućim tajnama i skrivenim prošlim životima, oko otkrivanja kojih se pletu sugestivne psihološke i egzistencijalne intimne i obiteljske drame obilježene elementima suspensea i melodrame. Takva je i Lisa u sjajnoj interpretaciji tri puta za Oscara nominirane Laure Linney (Trumanov show, Mistična rijeka), žena s tajnom čiji većim dijelom odsutan lik Richardu Eyreu i nagrađivanom suscenaristu Charlesu Woodu (Kako sam pobijedio u ratu i Kuba Richarda Lestera) pruža priliku za suptilno i intrigantno profiliranje karaktera njezinog supruga Petera kojeg tumači izvrsni Liam Neeson (Schindlerova lista, 96 sati) i ljubavnika Ralpha u izvedbi pouzdanog Antonija Banderasa (Desperado, Legenda o Zorrou).

Njihova karakterno i psihološki složena međuigra obojena tamnim tonovima i suspregnutom agresivnošću središnje je dramsko tkivo ovog filma, kojeg pored smirene režije odlikuju efektna glazba oskarovca Stephena Warbecka (Zaljubljeni Shakespeare, Billy Elliot) i atmosferična fotografija hvaljenog Harisa Zambaloukosa (Mamma Mia!, Thor).

Uloge:  Liam Neeson, Laura Linney, Antonio Banderas, Romola Garai, Abigail Canton, Amanda Drew, Laurence Richardson, Pam Ferris, Paterson Joseph, Craig Parkinson, Lola Peploe, Sophie Wu, Richard Graham
Scenarij: Richard Eyre i Charles Wood, prema kratkoj priči Bernharda Schlinka
Redatelj:  Richard Eyre