Premijera dokumentarnog filma 'Sve za vjeru i domovinu - Josip Juraj Strossmayer'

U Hrvatskom domu kulture u Đakovu u utorak 24. ožujka održana je premijera dokumentarnog filma Sve za vjeru i domovinu - Josip Juraj Strossmayer snimljenog u produkciji HRT-a. Time se Hrvatska radiotelevizija uključila u obilježavanje 200. obljetnice rođenja biskupa Strossmayera, jednog od najznačajnijih Hrvata 19. stoljeća.

Premijerna projekcija održana je pred brojnim gostima i uzvanicima koji su imali priliku vidjeti njegov životni, vjerski i politički put od rođenja u Osijeku pa do imenovanja za bosansko-srijemskog biskupa sa sjedištem u Đakovu gdje je ostao cijeli životni vijek, punih 55 godina.

Urednici i scenaristi Lada Džidić i Niko Kostanić ovim su filmom željeli dati novo svijetlo stereotipima koji se više od stoljeća pripisuju njegovu imenu, stoga su u filmu prikazana najznačajnija poglavlja iz Strossmayerova života, preko burne 1848. pa sve do razdoblja Bachova apsolutizma.

Dokumentarni film Sve za vjeru i domovinu - Josip Juraj Strossmayer bit će emitiran 3. travnja na Prvom programu Hrvatske televizije u 20 sati. U filmu će gledatelji imati priliku vidjeti životni, vjerski i politički put biskupa J. J. Strossmayera, od rođenja u Osijeku pa do imenovanja za bosansko-srijemskog biskupa sa sjedištem u Đakovu gdje je ostao svoj cijeli životni vijek, punih 55 godina.