Formiran Savjet za jezik i govor HRT-a

Na Hrvatskoj radioteleviziji danas je održan prvi sastanak Savjeta za jezik i govor, novog tijela  HRT-a čija je zadaća unapređenje jezika i govora u emisijama javnog servisa.


Za članove i članice Savjeta imenovani su stručnjaci iz raznih  hrvatskih institucija i to: Jelena Vlašić-Duić s Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zrinka Jelaska s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Lana Hudeček s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Ankica Čilaš- Šimpraga s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Anđela Frančić iz HAZU-ovog Razreda za filološke znanosti, Blaženka Martinović s Odsjeka za kroatistiku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Tihomir Janjić, voditelj službe Jezik i govor HRT-a.

Za predsjednicu Savjeta izabrana je Jelena Vlašić-Duić, a sastajat će se najmanje nekoliko puta godišnje kako bi davao mišljenja i savjete s ciljem podizanja kvalitete jezika i govora. Na prvom je sastanku bio i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman koji je rekao da je HRT važna ustanova u hrvatskom javnom prostoru te kao takva mora jasno definirati svoje standarde u jeziku i govoru.

HRT je visoko izložen rizicima odstupanja od onog što su očekivanja javnosti kada je riječ o jeziku i govoru. Interno već poduzimamo sve što možemo da bismo ta očekivanja i zadovoljili. Činjenica jest da postoje javne kritike i opservacije na naš račun kada se radi o tim pitanjima. Jedno od rješenja za koje smo se odlučili je formiranje Savjeta za jezik i govor, stručnog tijela u kojem će biti respektabilni stručnjaci iz različitih segmenata s kojima bismo u razgovoru i suradnji mogli svoju praksu promijeniti nabolje. Vjerujem da ćemo u tome imati uspjeha., rekao je glavni ravnatelj.

Voditelj službe Jezik i govor HRT-a Tihomir Janjić rekao je kako u svakodnevnim situacijama postoje dileme u vezi s nekim standardima.

Ovi stručnjaci pomoći će nam da odgovorimo na neka nedorečena pitanja koja se ne mogu iščitati u standardu, da nam daju preporuke sa strane što  bi trebalo pomoći unapređenju kvalitete jezika i govora na HRT-u. Pritom ne smijemo zaboraviti ni na edukativnu funkciju koju javni servis ima u društvu, prvenstveno prilikom prenošenja poruke mladima, rekao je  Janjić.