HRT3 - pleše!

Od 1. travnja 2015. Treći pleše. Kreativna ekipa predvođena art direktorom trojke Dariom Iričaninom, dizajnirala je novi vizualni identitet HTV3 - utemeljen na plesu.

Sudjelovali su neki od naših najboljih plesača i koreografa -  Ivana Pavlović, Petra Hrašćanec, Martina Nevistić, Maja Drobac, Zvonimir Kvesić, Matija Ferlin, Petra Chelfi, Elvis Hođžić El Rock, Edi Grubišić. Originalnu glazbu skladao je splitski skladatelj Gordan Tudor, a direktor fotografije je Vedran Rapo.

[VIDEO] Zašto Treći pleše?

Vođeni mišlju kako ples prati čovjeka od pamtivijeka i čovjek plesom reagira na emocije od 1. travnja svakog će dana novi plesači plesom buditi emocije gledatelja i sugerirati atmosferu programskih sadržaja koje toga dana emitiramo. Plešu jingleovi, plešu najave, pleše program.

Treći pleše treće je poglavlje u dizajniranju Trećeg programa. Četvrto poglavlje bit će suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti i njezinim odsjekom za animaciju. Studenti animacije razvijat će vizualne identitete pojedinih emisija Trećeg programa. Tako ćemo se vratiti na sam početak kanala - kada su najatraktivniji sadržaj kanala predstavljali kratki animirani filmovi ponajboljih hrvatskim animatora.

HRT3 : nove emisije, medijska partnerstva i porast gledanosti

Pokrenut 15. rujna 2012. godine, HRT3 se od početka želio razlikovati od svih ostalih programskih kanala u hrvatskom medijskom prostoru, ne samo programskim sadržajem, već i slikom. Treći program želio je podsjetiti gledatelja da je televizija ipak prvo slika, pa tek onda riječ.

U novoj shemi 2014./2015. pokrenute su brojne nove emisije. Na ekrane se vratila knjiga (Knjiga ili život, četiri puta tjedno; Prekid programa zbog čitanja, tri puta tjedno; Klasici na ekranu). Na ekran su prvi put sustavno došli strip (serijal Strip u Hrvatskoj) i filozofija, potonja u čak dva ukazanja (kratki format Pamet u glavu i emisija Symposium). Oživjela je i kultna emisija Transfer. Pokrenuta je nova emisija o klasičnoj glazbi - Plodovi klasike. Pribrojimo li tomu i dokumentarni serijal Carpe Diem, uz podatak da niti jedna od starih emisija nije ukinuta, Treći je u doba krize svejedno povećao broj programskih sadržaja, a sudeći prema ocjenama kritike, i njihovu kvalitetu.HRT, trenutačno, emitira emisije Carpe Diem, Knjiga ili život, Stand-up 3/Drugi smjer, Na rubu znanosti, Treća runda, Trikultura, Intervju tjedna, Animatik, Treći element, Prekid programa zbog čitanja, Peti dan, Symposium, Glazbeni specijal, Strip u Hrvatskoj, Posebni dodaci, Dobro jutro, kultura, Plodovi klasike, Opera Box, Pamet u glavu, Šahovski komentar, Vrijeme je za jazz i Treća povijest.

HRT3 neprekidno emitira antologijske domaće i strane televizijske serije, koncerte, arhivske dokumentarne filmove i brojne filmske cikluse najvažnijih svjetskih redatelja i kinematografija.

HRT3 je medijski partner bezbrojnih hrvatskih festivala. Filmskih festivala u Motovunu, Puli, Zadru (Avvantura), Vukovaru, Opatiji (Liburnija), ZagrebDoxa, Festivala svjetske književnosti u Zagrebu, splitskog Pričigina, Sa(n)jma knjige u Puli.

HRT3 jedinstven je kanal u Hrvatskoj i stoga je nemoguće uspoređivati njegovu gledanost i gledanost drugih, komercijalnih kanala. No, usporedimo li posljednji kvartal 2013. s istim razdobljem 2014. godine, HRT3 je jedan od rijetkih televizijskih kanala u Hrvatskoj kojem je gledanost rasla. Udio gledanosti u zadnjem kvaratu 2013. godine iznosio je 1.5%, dok u istom razdoblju godinu dana kasnije iznosi 1.9%.