A Oscara dobiva: Hrabro srce

5. veljače na HRT – HTV 2 u 21 sat

Škotska, 13. stoljeće. Dječak William Wallace svjedok je smrti svog oca i starijeg brata koji su se priključili ustanku protiv engleske vlasti. Brigu o malom Williamu preuzme učen čovjek, koji ga nauči latinski i francuski.

Godinama kasnije, engleski kralj Edward I. dodjeljuje engleskim plemićima pravo prve bračne noći sa svakom nevjestom škotskih gorštaka. William Wallace se zato potajno vjenča sa svojom ljubljenom Murron, ali ona smrtno strada od ruke engleskih vojnika. Wallace se odmah osveti počiniteljima i od tada postaje nemilosrdan borac protiv engleskih vlastodržaca.

Hrabro srce drugi je redateljski rad Mela Gibsona i do Pasije njegov najveći uspjeh. Taj iznimno naturalistički povijesni film s melodramskim primjesama nominiran je za deset Oscara, a dobio ih je pet: za najbolji film, režiju, fotografiju, masku i montažu zvučnih efekata; također je nagrađen i Zlatnim globusom za najbolju režiju.

U filmuBraveheart iz 1995  glume Mel Gibson, Sophie Marceau, Catherine McCromack, Patrick McGoonan, Angus Macfayden, Peter Hanly, Brendan Gleeson, David O'Hara, Tommy Flanagan, Brian Cox. Scenarist je Randall Wallace.