'Vela Gospe na Salima' na festivalu Espiello 2015.

Dokumentarna emisija HRT-a Vela Gospe na Salima autora Alekseja Pavlovskog uvrštena je u službenu konkurenciju 13. međunarodnog festivala dokumentarnog etnografskog filma Espiello 2015. koji se od 17. do 25. travnja održava u gradu Boltaña u Španjolskoj.

Od 231 prijavljenog, u selekciju festivalu uvršten je i bit će prikazan 21 film iz 10-ak zemalja svijeta, a među njima i Vela Gospe na Salima. Dokumentarna emisija priča je o svetkovanju blagdana Velike Gospe koja se održava 15. kolovoza u Salima na Dugom Otoku. Specifičnost saljskog svetkovanja ovog blagdana je poseban način kićenja crkve te ceremonija i običaji mještana.

U konopce se zatiču grane smrdele i facoli, šareni rupci, a tako okićeni konopci napinju se od crkve prema ogradi crkvenog dvorišta. Večer prije toga djeca po selu kradu lonce s cvijećem i njima kite crkvenu ogradu.

Mještanin Ante Mihić voditelj je Hrvatske knjižnice i čitaonice u Salima, koju je svojim djelovanjem doveo na razinu neformalnog mjesnog centra za kulturu. Čovjek širokih interesa, ljubitelj filma i glazbe, školovan za svećenika, ali laik, tradicionalan ali neformalan, Ante je od svoje knjižnice i čitaonice napravio dnevni boravak Saljanima i saljskim gostima. U pojavnosti glumca i ulozi pripovjedača, Ante nas vodi kroz priču o svetkovanju blagdana Velike Gospe u Salima.

Aleksej Pavlovsky redatelj je, urednik i scenarist priče snimljene 2009., a ekipu, među ostalim, čine i mentor Dražen Piškorić, snimatelj Siniša Galar, montažer Mladen Radaković, tonski snimatelji Željko DudićTomislav Gašparić, producent Drago Škobić i drugi.