Velebitska degenija Nikoliću za 'Zelenu Dansku'

U povodu Dana planeta Zemlje u Hrvatskom novinarskom društvu dodijeljene su nagrade za novinarske radove iz područja zaštite okoliša.

U kategoriji pisanih medija novinar Romeo Ibrišević osvojio je nagradu za rad Pazite da vas ne zatrpaju bale smeća. Novinarka Hrvatskoga radija, Ivanka Jelinčić Jurin nagrađena je za reportažu o problemu eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, a autor Dragan Nikolić primio je nagradu za 45-minutni dokumentarac Zelena Danska, realiziran uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Danske u Zagrebu, kao najbolji rad o zaštiti okoliša u kategoriji televizijskog novinarstva.

Dokumentarac je svoju premijeru imao 10. travnja 2014. u zagrebačkom kinu Europa. Na HTV1 premijerno je prikazan 12. travnja 2014., a na HTV4 u više navrata nakon toga.

U ime ekipe koja je radila na nagrađenom dokumentarcu zahvaljujem svim kolegama koji su pripomogli u njegovu nastajanju i kasnijem prezentiranju na svim platformama HRT-a. Između ostalih, i tadašnjoj urednici HTV1 kolegici Mrđen, te kolegi Darku Horvatiću na stručnim savjetima, rekao je Dragan Nikolić povodom nagrade.

Osim autora Zelene Danske, Dragana Nikolića, ekipu uratka čine i snimatelj Igor Vincetić, tonski snimatelj Stjepan Beti te montažer Igor Šumiga.

Cijeli dokumentarni film pogledajte u videoprilogu.